Hlavní obsah

Hokejový kanonýr Hlaváč prodloužil smlouvu v Linköpingu

STOCKHOLM

Český hokejový útočník Jan Hlaváč bude pokračovat v Linköpingu. Nejlepší střelec základní části Elitserien prodloužil před startem play off o rok smlouvu a Linköping si jej pojistil do konce sezóny 2010/11. Uvedly to oficiální internetové stránky klubu. Naopak další česká opora Jaroslav Hlinka po sezóně Linköping opustí.

Foto: René Volfík, ČTK

Jan Hlaváč (vlevo) ještě v dresu Sparty.

Článek

"Jsem rád, že jsme se dohodli. Teď už se chci soustředit na play-off," řekl klubovému serveru Hlaváč, který stihl v 38 zápasech v ročníku nastřílet 30 branek. "Já i moje rodina jsme v Linköpingu spokojení," doplnil třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa, který do švédského klubu zamířil v roce 2008 z Nashvillu. Tuto sezonu ale načal kvůli švédským daňovým zákonům v extraligovém Liberci a na sever Evropy zamířil až na konci října.

Hlaváč byl v sezoně s 51 body pátý v kanadském bodování. V minulém ročníku zaznamenal v 59 duelech včetně play-off 52 bodů za 28 branek a 24 asistencí. "Jednání se vyvíjela od listopadu pozitivně a byli jsme rádi, že Jan má zájem zůstat v Linköpingu. Je to výborný hráč, který je pro nás velkou oporou," řekl sportovní manažer Linköpingu Johan Hemlin.

Bohaté zkušenosti z NHL

Hlaváč, bývalý hráč pražské Sparty, působil v NHL také v dresech New Yorku Rangers, Philadelphie, Vancouveru, Caroliny a Tampy Bay. V NHL nasbíral v 436 zápasech 224 bodů za 90 gólů a 134 přihrávek. V sezóně 2005/06 hrál ve Švýcarsku za Servette Ženeva. V dresu Sparty se v ročníku 1998/99 stal nejlepším střelcem extraligy a o osm let později oslavil i mistrovský titul.

Po této sezoně v Linköpingu končí smlouva i dalšímu českému útočníkovi Hlinkovi, o nějž se zajímají kluby z Kontinentální ligy. "Nechtěl s námi o nové smlouvě jednat," řekl deníku Aftonbladet šéf klubu Mike Helber.

Hlinka začal ročník také v české extralize v dresu Sparty a stejně jako Hlaváč po návratu do Linköpingu zářil. V 41 duelech nasbíral 50 bodů za 13 tref a 37 přihrávek, v produktivitě Elitserien byl osmý.

Kdyby strávili Hlaváč s Hlinkou v Elitserien celou sezonu, mohli zaútočit na rekordy legendárního Hakana Looba, který v sezóně 1982/83 v dresu Färjestadu nasbíral 76 bodů a vstřelil 42 branek. Loob to tehdy zvládl v pouhých 36 duelech.

Kontrakt končí také trenéru Slavomíru Lenerovi, jehož by si prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král přál od nové sezony v čele nově vznikajícího profesionálního úseku svazu, kde by se ujal funkce šéftrenéra všech reprezentačních celků. Linköping přijde po sezoně také o další ofenzivní oporu Tonyho Martenssona, který zamíří do Dynama Moskva.

Reklama

Související témata: