Hlavní obsah

S hokejisty Košic slaví titul kouč Čada a tři čeští hráči

Český kouč Rostislav Čada získal s hokejisty Košic slovenský titul. Obhájci prvenství dnes porazili v šestém finálovém utkání Slovan Bratislava 5:2 a sérii vyhráli 4:2.

Foto: Peter Lazár, ČTK

Košice slaví, zisk titulu si užívá brankář Július Hudáček.

Článek

Vítězný gól dal v 49. minutě bývalý český reprezentant Petr Šachl, jenž skóroval v play off popáté. Jednou asistencí přispěl k rozhodující výhře i další český útočník Marek Vorel. Titul získal i obránce Michal Šeda.

Košice usedly na hokejový trůn popáté v historii. Čada stal třetím českým trenérem, který slovenskou extraligu vyhrál. Před ním to dokázali Jaroslav Walter (1997 s Trenčínem) a Miloš Říha (2002 a 2005 se Slovanem).

"Je to nejhezčí sportovní den v mém životě," řekl Čada v rozhovoru pro Slovenskou televizi. "Byli jsme během sezóny dole, ale byli jsme ticho a tvrdě pracovali. Tehdy jsem řekl, že jestli tohle mužstvo nezačne vyhrávat, bude to můj největší omyl. A nespletl jsem se. Velké nadšení, tvrdá práce v tréninku, motivace a herní disciplína nakonec rozhodly," dodal.

Stavjaňa na triumf nedosáhl

Na střídačce Slovanu o triumf marně usiloval další český trenér Antonín Stavjaňa. Jeho svěřenci suverénně ovládli základní část, kterou vyhráli s náskokem 21 bodů před Banskou Bystricí, ale ve finále doplatili na úvodní dvě porážky na domácím ledě.

"Žádná struna nevydrží napnutá dvanáct měsíců. Domácí chytili formu v pravý čas. Trápili se čtyři pět měsíců, ale teď se jim to povedlo," řekl Stavjaňa. "Celou sezónu jsme hráli na nějaké hranici možností, uhráli jsme hodně bodů v základní části. Play off je nevyzpytatelné, byla tam dlouhá pauza...," konstatoval bývalý kouč Zlína, Třince, Nitry a Trenčína.

"Jen jednou jsme prohráli dva zápasy po sobě, a to v téhle sérii. Možná nás to stálo titul," uvedl Stavjaňa. "Dneska tam byla obrovská touha po vítězství, dvakrát jsme vyrovnali, ale byli jsme už strašně zdecimovaní. Přišla tam chyba vzadu, domácí to zvrátili a už to udrželi," prohlásil trenér, jenž přišel do Slovanu loni v únoru.

Finále play off slovenské hokejové ligy - 6. zápas
Košice - Slovan Bratislava 5:2 (za domácí Šachl 1+1, Vorel 0+1), konečný stav série 4:2.
Konečné pořadí
1. Košice, 2. Slovan, 3. Martin, 4. Nitra, 5. Banská Bystrica, 6. Skalica, 7. Poprad, 8. Zvolen, 9. Dukla Trenčín, 10. Žilina, 11. Spišská Nová Ves, 12. Liptovský Mikuláš.

Reklama

Související témata: