Hlavní obsah

Švédská hokejová liga začíná zatím bez českých opor Linköpingu

STOCKHOLM

Zápasem nováčka AIK Stockholm s Linköpingem začne ve středu nový ročník švédské hokejové ligy. Právě v Linköpingu je i po odchodu trenéra Slavomíra Lenera největší česká kolonie krajánků v Elitserien, ale klub začne sezónu bez nich.

Foto: hcsparta.cz

Jaroslav Hlinka ještě v dresu Sparty.

Článek

Opory Jaroslav Hlinka a Jan Hlaváč, které v Linköpingu budou hrát už třetí sezónu, hostují do konce října v pražské Spartě. Nová akvizice do defenzivy Josef Melichar bude také kvůli daňovým zákonům ve Švédsku hrát na úvod v Českých Budějovicích.

Kouč Lener opustil Linköping po dvou letech a nyní je šéftrenérem Českého svazu ledního hokeje. Klubu se ale podařilo udržet nejlepšího střelce uplynulého ročníku soutěže Hlaváče, nakonec zůstal i Hlinka, který měl původně namířeno jinam. Melichar naváže v Linköpingu na působení ze sezony 2007/08.

Další šestice českých zástupců ve švédské nejvyšší soutěži bude působit už od začátku sezóny. Ve Skelleftee zůstali obránce Pavel Skrbek a útočník Petr Tenkrát, další hráči měnili dresy. Forvard Kamil Piroš se přesunul z Timry do Jönköpingu do týmu mistrovského HV 71. Martin Chabada opustil po čtyřech letech Luleu a bude hrát za Södertälje.

Do Färjestadu se po sezóně strávené v Dinamu Minsk vrátil obránce Martin Ševc. Klub z Karlstadu získal i brankáře Alexandra Saláka, který chytal v uplynulém ročníku na farmě Floridy v Rochesteru a dvakrát se představil i v NHL.

Elitserien opustila pětice českých hráčů. Zadák Petr Čáslava zamířil z Timry do CSKA Moskva, z MODO Hockey odešel do Dinama Minsk další letošní mistr světa Tomáš Mojžíš.

Další bek Angel Krstev vyměnil dres Färjestadu za Jekatěrinburg. Z MODO Hockey, kde už v průběhu sezóny skončil trenér Miloslav Hořava, odešel i brankář Roman Málek do Vítkovic. Obránce Robert Kántor z Rögle, které sestoupilo, zamířil do Slovanu Bratislava.

Přehled českých hokejistů ve švédské hokejové lize:
Linköping: Josef Melichar (obránce), Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka (oba útočníci).
Skelleftea: Pavel Skrbek (obránce), Petr Tenkrát (útočník).
Färjestad: Alexander Salák (brankář), Martin Ševc (obránce).
HV 71: Kamil Piroš (útočník).
Södertälje: Martin Chabada (útočník).

Reklama

Související témata: