Hlavní obsah

Vysoudit náhradu za zrušenou Ligu mistrů chtějí na IIHF i německé kluby

BERLÍN

Po hokejistech Bernu jsou připraveny u sportovního soudu v Lausanne zažalovat mezinárodní federaci IIHF kvůli zrušení Ligy mistrů také německé kluby. Náhradu ušlého zisku po ní požaduje loňský mistr Eisbären Berlín, úřadující němečtí šampioni z Hannoveru i Německá hokejová liga (DEL). Hokejová Liga mistrů byla zrušena loni hned po svém prvním ročníku, protože se IIHF nepodařilo najít hlavního sponzora.

Článek

Berlín, který jako tehdejší německý mistr měl mít jistou účast v základní skupině, svou finanční újmu podle deníku Berliner Morgenpost vyčíslil na 600.000 eur (14,7 milionu korun). Hannoverští škorpioni jako tehdejší vítězové základní části německé soutěže s právem startu v kvalifikaci prý přišli o 260.000 eur (6,4 milionu Kč) a DEL měla údajně dostat 300.000 eur (7,3 milionu Kč). Tyto peníze nyní chtějí od IIHF.

Podle právního zástupce všech tří německých subjektů Klause Sturma obdrží hokejová federace jejich písemnou výzvu k uhrazení částek nejpozději příští týden. "V ní vyčíslíme naše požadavky a stanovíme krátké ultimátum jednoho týdne," uvedl Sturm. Pokud na ni IIHF v tomto termínu nebude reagovat, podá prý advokát rovněž žalobu k lausannskému soudu.

Sturm žalobu označil za krajní řešení. "Bylo by pěkné, kdybychom se dohodli na nějakém mimosoudním vyrovnání," prohlásil. Podle něj je nicméně nutné udělat v kauze zrušené Ligy mistrů definitivně jasno, a to případně i pomocí soudu v Lausanne.

Všechny pokusy o dohodu ztroskotaly

Po odvolání druhého ročníku soutěže hokejových šampionů uvažovaly evropské kluby včetně pražské Slavie, která díky účasti v premiérové sezoně vydělala osm milionů korun, ve snaze získat odškodné od IIHF o společném postupu. Všechny pokusy dohodnout se s federací ale ztroskotaly.

Zástupci českých extraligových klubů se momentálně snaží s IIHF jednat prostřednictvím švýcarské právní kanceláře. "Chceme se dohodnout, ale v případě, že se to nepodaří, také zvažujeme soud," řekl obchodní ředitel Slavie Ladislav Blažek ČTK. Ve zrušené soutěži měly hrát i Karlovy Vary.

Zatím to však na dohodu s IIHF o odškodnění příliš nevypadá. "Měli jsme jedno jednání a to bylo negativní," přiznal Blažek. Navíc by podle něj záleželo na výši finanční kompenzace, kterou by mezinárodní federace byla ochotná uvolnit. "Stanovili jsme si částku, pod kterou nepůjdeme," řekl Blažek.

Bern podal žalobu minulý týden

Minulý týden Bern podal žalobu ke sportovnímu soudu samostatně. Úřadující švýcarský mistr požaduje ušlý zisk ve výši 1,2 milionu franků (zhruba 22 milionů korun). Argumentuje přitom smlouvou z roku 2008, která zaručovala fungování Ligy mistrů na tři sezony.

Generální sekretář IIHF Horst Lichtner již dříve postup klubů kritizoval, neboť podle něj žaloby nikomu nepomohou. Pokud by si peníze u soudu vymohly a připojily by se k nim i týmy z Česka a Švédska, které ji také zvažovaly, přivede to prý hokejovou federaci do existenčních potíží. "My ale musíme hájit zájmy svých klubů," vzkázal mu nyní manažer Eisbären Peter John Lee.

Reklama

Související témata: