Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil Wänkeho trest za korupci ve fotbale

BRATISLAVA

Bývalý druhý muž slovenského fotbalového svazu Vladimír Wänke půjde za korupci na tři roky a čtyři měsíce do vězení. Nejvyšší soud dnes zamítl jeho odvolání a potvrdil loňský rozsudek speciálního soudu, který někdejšímu sportovnímu řediteli udělil také pokutu 2000 eur (asi 50 tisíc korun).

Foto: archiv

Vladimír Wänke půjde na tři roky za korupci do vězení

Článek

Wänke dnes k soudu kvůli dovolené nepřišel, souhlasil však s tím, aby bylo rozhodnuto v jeho nepřítomnosti. Bývalý funkcionář obvinění z korupce od začátku popíral, soud však jeho tvrzení, že svědci si vymýšlí, neuvěřil. "Obhajoba je neopodstatněná, nevěrohodná a byla vyvrácená zákonně použitými důkazy," uvedl předseda senátu Milan Karabín.

S odvoláním proti loňskému rozsudku neuspěl ani státní zástupce, který pro Wänkeho žádal přísnější trest na sedm let.

Bývalý šéf Ligové komise, který měl na svazu na starost i matriku, byl předloni zatčen při převzetí údajného úplatku 10.000 slovenských korun. Wänke podle soudu přijal za vyřízení fotbalových přestupů 35.000 slovenských korun a nepohrdl ani vínem či jablky.

Wänkeho případ je jedním z prvních potrestaných případů korupce na Slovensku. Loni v říjnu se k braní úplatků v nižší soutěži přiznal rozhodčí Jaroslav Slamka a s vyšetřovateli se dohodl na dvouleté podmínce s tříletou zkušební dobou.

Reklama

Související témata: