Hlavní obsah

Salfický chytá parádně, schází mu jen rodina

PRAHA/MOSKVA

Pět zápasů s čistým kontem i průměr 1,71 gólu na zápas potvrzují perfektní formu brankáře Dušana Salfického v ruské hokejové superlize. "Mám z toho radost, chystá se mi fakt dobře," líčí 31letý gólman moskevského CSKA, jenž po letním příchodu Michajlovského, který má i reprezentační zkušenosti, cítil hodně velký tlak.

Foto: Právo

Dušan Salfický

Článek

"Čekal jsem, že se budeme střídat a v přípravném období to také tak bylo. Trenér Tichonov mi však od startu ligy důvěřuje a nechal mě odchytat naprostou většinu ze sedmnácti zápasů," tvrdí brankář šestého mužstva tabulky.

Loni při své premiérové sezóně v moskevském celku byl Salfický často střídán již po druhém či třetím inkasovaném gólu. Nyní ale legendární kouč k jeho výkonům tak kritický není. "Možná je to i tím, že jsem zatím žádné utkání vyloženě nepokazil. Zatím jsme prohráli jen šestkrát, a to bylo spíš dílem špatné obranné práce celého mužstva. Naopak za ty nuly patří dík hlavně spoluhráčům, ale pochopitelně každé utkání s čistým kontem zvedá mou sebedůvěru."

Stesk po rodině je velký

K absolutní spokojenosti chybí v ruské metropoli Salfickému jen rodina. "Bez ženy a kluka tu dost trpím, už se těším, až přijedou alespoň na pár dní," přiznává brankář, jenž tak hodně času tráví se spoluhráčem Hejdou, vždyť oba bydlí ve stejném panelovém domě. "Honza je tu i s manželkou, takže k nim občas zajdu i na jídlo. Na oplátku jsem jim jako zkušenější řadu věcí tady ukazoval, teď je straším, jak krutá umí být ruská zima," směje se.

S cestou na Karjalu nepočítá

Ve středu reprezentační kouč Slavomír Lener oznámí nominaci na turnaj Karjala, Salfický moc ale nepočítá, že by se mohl v seznamu hráčů pro druhý díl Euro Hockey Tour objevit. "V kontaktu s trenérem nejsme, takže se nechám překvapit. Spíš si ale myslím, že pozvánka přijde klukům z extraligy, kteří chytají dobře, takže zřejmě není důvod nic měnit," prohlašuje.

Do Česka se podle svých slov podívá asi až po skončení sezóny. "I v reprezentačních přestávkách totiž budeme mít soustředění s týmem a těžko se najde i nějaká pauza o Vánocích," připouští expardubický gólman.

Reklama

Související témata: