Hlavní obsah

Ševc odehrál třetí sezónu za Färjestad a potřetí tam slavil titul

KARLSTAD

Neobvyklým způsobem nastřádal český obránce Martin Ševc tři mistrovské tituly s Färjestadem ve švédské hokejové lize. Poprvé do týmu působícího v Karlstadu zamířil na první zahraniční angažmá na konci sezony v roce 2006, poté se dvakrát vrátil na ročníky 2008/09 a 2010/11. Pokaždé se spoluhráči slavil prvenství a byl tak již u tří z celkem devíti titulů klubu v jeho dlouhé historii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obránce Färjestadu Martin Ševc

Článek

"Každý titul je těžký a každý jiný, ale všech si moc vážím a jsem za ně rád," řekl Ševc ČTK. "Srovnávat je nijak moc nelze, to snad maximálně ty oslavy, které byly vždy podobné a hodně pěkné," dodal devětadvacetiletý kladenský odchovanec.

Spoluhráči o jeho stoprocentní bilanci při švédské misi velmi dobře vědí. "Mluvili jsme o tom a já říkal, že jsem tam takové jejich štístko. Ale oni na to odpovídali, že potřetí už to není o štěstí a náhodě, tak na tom asi něco je," smál se Ševc.

Úvodní neoficiální oslavy po čtvrtečním zisku titulu měl již za sebou, ty oficiální ho čekají dnes. "Je tam na programu společný oběd, slavnostní projížďka městem, poté společná večeře s manželkama a sponzorama, čímž by oficiální část měla skončit," přiblížil Ševc.

Karlstad opět zasáhla naplno sportovní horečka, město hokejem žije. "Nic moc jiného tu ze sportů není, takže hokej je na prvním místě a fanoušci si to užívají. Jsou však docela nároční a za poslední roky namlsaní, takže třeba loňské vypadnutí ve čtvrtfinále, to byl prý velký průšvih," připomněl Ševc vyřazení se Skellefteou, jež byla letošním finálovým sokem jeho týmu.

V této odvetě ale neponechal Färjestad - tak jako v celém průběhu play off - vůbec nic náhodě a vyhrál 4:1 na zápasy. Ve vyřazovacích bojích si tak ze 14 bitev připsal jen dvě porážky - ve čtvrtfinále zdolal Brynäs v sérii 4:1 a v semifinále AIK Stockholm dokonce 4:0.

"Vypadá to výsledkově na jasnou záležitost, ale to opravdu jen výsledkově," ujistil Ševc. "Jednotlivé zápasy byly během těch sérií většinou hrozně vyrovnané a vůbec celá soutěž je strašně vyrovnaná. Vždyť my jsme v základní části prohráli tři ze vzájemných pěti zápasů se Södertälje, které sestoupilo," doplnil Ševc.

Sedm bodů v play-off

Sám prožil po všech stránkách skvělou sezonu, kterou dokrášlil i osobními statistikami. Po 21 bodech (6+15) v 51 duelech základní části si v play off připsal sedm bodů za dvě branky a pět asistencí ze 14 zápasů, což ho řadí na 14. příčku v kanadském bodování vyřazovacích bojů celé soutěže. S devíti kladnými body navíc ovládl statistiku účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

"Byl to skutečně hodně povedený rok a nejen na ledě. V prosinci se nám narodil syn, takže já vyhrál zlato už v prosinci, a teď to byl takový další bonus navíc," prozradil Ševc.

Tentokrát oproti minulosti v klubu nadále zůstává. "Podepsal jsem to tu na dva roky, ale chtěl bych tu klidně zakotvit na delší dobu," připustil Ševc. "Všechno tu perfektně funguje, je to na nejlepší úrovni z toho, kde jsem byl. A i kluci, kteří hráli v Americe, tak to potvrzují," prohlásil Ševc, jemuž v severské zemi vyhovuje i život mimo led. "Rádi se vracíme do Česka, ale tady jsme opravdu moc spokojení," doplnil.

Historie klubu sice sahá až do roku 1932, ale prvního mistrovského titulu se dočkal až v roce 1981. Od té doby patří prakticky neustále mezi favority soutěže. "Dělají to tady lidé, kteří hokej hráli a něco v něm dokázali, což je skvělé a funguje to," vysvětlil důvody úspěchů Ševc.

Po úspěšné sezoně ho čeká zasloužené volno. "Budu teď odpočívat, uděláme si nějakou dovolenou s rodinou a také se chci podívat na Slovensko na mistrovství světa, bude možnost vidět tam zase kamarády," nastínil Ševc.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články