Hlavní obsah

Brankář Fikrt se těší na druhou sezónu ve slovinské Jesenici

Josef PešoutSport.cz

Třebaže v uplynulém ročníku rakouské EBEL hokejové ligy nestartoval žádný český celek a premiéra čeká až letos tým Znojma, zkušenosti s touto soutěží už má někdejší gólman Liberce Michal Fikrt. Působil totiž ve slovinském klubu HC Jesenice, jehož barvy bude hájit i v nadcházející sezóně.

Foto: Josef Pešout, Právo

Michal Fikrt ještě jako hráč Liberce

Článek

„Dovolenou jsem strávil doma v Litvínově a těším se znovu na led,“ řekl Fikrt pro Sport.cz, když sledoval z hlediště přípravné severočeské derby Litvínov - Liberec. A po něm se přátelsky zdravil s hráči obou celků.

„To, že jsem se přišel podívat na tenhle zápas, beru jako samozřejmost. Rád jsem zase viděl kluky, s nimiž jsem předtím hrával,“ vysvětlil svou přítomnost mezi diváky hokejista, který ale česká kluziště vyměnil za zahraniční kluby.

„Loňskou sezónu jsem začínal ve slovenské Nitře. Ale všichni hráči, kteří měli český pas, dostali v říjnu výpověď. Tři měsíce jsem byl bez angažmá a od ledna jsem chytal v Jesenici. Nedostali jsme se sice do play-off rakouské ligy, ale pak jsme dominovali v play-off slovinské ligy, kterou jsme vyhráli. Nastupují za nás i Kanaďané,“ prozradil Fikrt, jenž ale nebyl jediným českým vyslancem ve Slovinsku.

„V Lublani působili hned dva hráči od nás. Konkrétně útočník Petr Šachl, který byl předtím v Liberci a prošel i Košicemi, a v sezóně tam přišel z Chomutova můj brankářský kolega Honza Chábera. Slyšel jsem, že je teď v přípravě s Kladnem, takže se do Lublaně zřejmě nevrátí,“ pravil Fikrt, který si slovinskou štaci pochvaluje.

„Obrovské jméno českému hokeji tam udělal trenér František Výborný, který v Jesenici kdysi trénoval a vedl i tamější národní mužstvo. Zažil jsem ho jako kouče už v Litvínově a mohu potvrdit, že je v Jesenici dodnes uznávaný nejen jako trenér, ale i po lidské stránce. Ve Slovinsku se mi líbí hory i jezera, prostě příroda, je to hezká země. Slovinsky jsem se naučil za tři týdny, a když jsem zpočátku potřeboval něco vyřídit, tak jsem si nějak pomohl a bylo to v pohodě,“ líčí gólman.

Fakt, že Znojmo rozšíří dosavadní počet účastníků rakouské ligy, vítá. „Bude to něco nového pro moravský celek a tím i pro celou soutěž. Nevím, s jakým kádrem Znojmo vyrukuje. Ale dočetl jsem, že tam přichází brankář Sáblík z Karlových Varů. Možná se brzy potkáme jako soupeři, protože 8. nebo 9. srpna máme hrát zrovna ve Znojmě přípravný zápas. Ale ambice českého mužstva v rakouské lize si netroufám odhadovat. Třeba budou mít ze začátku štěstí, chytnou nějakou šňůru a udělají velký výsledek,“ dodává Fikrt.

Reklama

Související témata: