Hlavní obsah

Piroš se v Čechách představil po 10 letech, vědu z toho nedělal

PRAHA

Hokejový útočník Kamil Piroš se po deseti letech představil na ledě v České republice, a přestože se svým švédským týmem HV 71 Jönköping mohl ve čtvrtek večer slavit výhru nad pražskou Spartou v letní soutěži European Trophy, žádnou vědu z toho nedělal.

Článek

"Nepřijde mi to nějak zvláštní. Je mi jedno, kde hrajeme. Loni jsme hráli zápasy ve Švýcarsku, letos jsme v Čechách," řekl Piroš novinářům po vítězství 4:1. Jeden klad ale přece jen našel. "Mohla se přijít podívat rodina, v tom je to jiné."

Jeho rodiče si nenechají ujít ani následné zápasy HV 71 v Pardubicích a v Brně. "Pak už to vezmou zase přes internet," pousmál se dvaatřicetiletý útočník.

Švédové v Praze vyhráli i přesto, že se na ledě připravují o týden kratší dobu než Sparta. "Myslel jsem si, že domácí budou více rozehraní, ale nakonec to bylo na obou stranách stejné. Jen my jsme dali góly," řekl Piroš k zápasu. Projevit se ale podle něj mohla skutečnost, že zatímco Pražané budují prakticky kompletně nový tým, kádr HV 71 se konsolidovaný.

Elitní severský klub před rokem postoupil v European Trophy až do finále, v němž prohrál s Eisbärenem Berlín. "I pro nás ale stále platí, že je to hlavně příprava. Výhry ale zvedají sebevědomí, takže se snažíme hrát a nejde nám jen o to, abychom odehráli sedm zápasů. Nechodíme to jen odbruslit," podotkl Piroš.

HV 71 se bude v nové sezoně snažit napravit i nevydařený závěr posledního ročníku Elitserien. Klub sice vyhrál základní část, ale pak hned v prvním kole play off vypadl s AIK Stockholm. "Zaspali jsme začátek, pak jsme do nich bušili, ale nevyšlo to," vrátil se český útočník o pár měsíců zpět.

Piroš hrál za HV 71 již v sezoně 2008/09, pak na rok odešel a opět se vrátil. Ve Švédsku se tak už zabydlel. "Liga i stát je vyspělý, zatímco tady člověk občas žasne, co se děje. Je to tam klidnější," pochvaloval si život na severu Evropy.

Někdejší juniorský reprezentant toho má za sebou už hodně. Hrál v zámoří, kde nastoupil k 28 zápasům NHL, v Rusku, Německu, Švýcarsku, Finsku a ve Švédsku. "Ligy jsou všude stejné, vyrovnané. Například Němci teď na mistrovství světa hráli dobře," připomněl Piroš. Všude se podle něj týmy snaží dobře bránit střední pásmo a chodit do brejků.

Reklama

Související témata: