Hlavní obsah

Začíná švédská liga, v Jönköpingu se chystá pieta za brankáře Liva

Jako další z evropských hokejových soutěží začne v úterý předehrávkou 6. kola mezi Frölundou a nováčkem Växjö švédská nejvyšší soutěž. Také na severu Evropy se bude hrát ve stínu smutku po tragické letecké nehodě hokejistů Jaroslavle. Především ve čtvrtek v Jönköpingu budou hráči HV 71 v duelu s Djurgaardenem jen těžko myslet na boj o body po pietním aktu na počest brankáře Stefana Liva.

Foto: ČTK/AP

Brankář Stefan Liv.

Článek

Olympijský vítěz z Turína a mistr světa z Rigy z roku 2006 zahynul při neštěstí spolu s prakticky celým týmem Lokomotivu. Liv od čtrnácti let oblékal dres HV 71 a působil tam až do loňského roku, kdy zamířil do Novosibirsku. V létě se přesunul do Jaroslavle.

V Jönköpingu se po šoku z neštěstí vrátili o víkendu k tréninku a přípravě na čtvrteční start soutěže. Chystají se na nejčernější zápas ve své klubové historii. "Sedím v kabině blízko místa, kde Stefan sedával. Opravdu nevím, jaké to bude ve čtvrtek," řekl deníku Expressen útočník HV 71 Andreas Falk.

"Byli jsme na ledě i v minulých dnech, i když to bylo dobrovolné. Snažíme se dívat dopředu. Začneme se připravovat na zápas s Djurgaardenem, ale bude to několik týdnů těžké se se vším vyrovnat."

"Bolest tu bude pořád"

I trenér Ulf Dahlén prohlásil, že je těžké mužstvo v současné době chystat na start soutěže. "Nejde přepnout nějaké tlačítko, zabere to čas a bolest tu bude pořád. Musíme se s ní naučit žít," prohlásil trenér Ulf Dahlén, který si ale uvědomuje, že se klub musí vrátit do běžného režimu.

"Přestože to zní nelítostně, začíná nám ve čtvrtek práce a musíme se připravit nejlepším možným způsobem. Neznamená to, že proto Stefana méně postrádáme," dodal Dahlén. S týmem, kde působí i český útočník Kamil Piroš, pracuje i psycholog Pär Pettersson.

V celku soupeře Djurgardenu jsou dva hokejisté, kteří v Jaroslavli působili. Útočník Marcus Nilson hájil barvy Lokomotivu v sezóně 2008/09, obránce Daniel Tjärnqvist v uplynulých dvou letech a předtím i v ročníku 2007/08. Jejich spoluhráči vědí, že je musí podpořit. "Je těžké říct, jak budou reagovat v Jönköpingu, ale bude to velice emotivní. Je důležité držet spolu," doplnil obránce Andreas Holmqvist.

Ve Švédsku si zahraje pět Čechů

Ve Švédsku budou působit vedle Piroše další čtyři čeští hokejisté. V mistrovském Färjestadu zůstal po odchodu gólmana Alexandra Saláka do Chicaga jen bek Martin Ševc. Oporami Linköpingu jsou nadále forvard Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka, kteří ale kvůli výhodnějšímu zdanění mají jen půlroční smlouvy a zapojí se do týmu až na konci října. Hlaváč bude v úvodu sezóny působit v Kladně a Hlinka vypomůže Plzni. Nováčkem v Elitserien je útočník Petr Vampola, jenž přišel z Omsku.

Trojice českých hokejistů ve švédských klubech skončila. Útočník Martin Chabada zamířil ze sestoupivšího Södertälje do týmu nováčka KHL HC Lev Poprad. Zadák Pavel Skrbek po odchodu z Frölundy hledá angažmá a mohl by začít ročník v mateřském Kladně. Další bek Josef Melichar měl namířeno z Linköpingu do Pardubic, ale nakonec se rozhodl v létě ukončit kariéru.

Reklama

Související témata: