Hlavní obsah

Začíná finská liga s deseti českými hokejisty

HELSINKY

Ve čtvrtek odstartuje nový ročník finské ligy s deseti českými hokejisty. Sázet na hráče z tuzemska bude především loňský mistr TPS Turku, který se v minulé sezoně propadl až na předpolední místo. Jejich kolonie se tam rozšířila z původních tří celkem na pět českých akvizic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Marek Schwarz bude hrát za TPS Turku

Článek

Vedle Michala Birnera a Tomáše Plíhala, kteří v Turku prožili jak oslavy titulu, tak poslední propadák, přivedlo vedení klubu dvě posily z české extraligy: gólmana Marka Schwarze z Mladé Boleslavi a útočníka Jakuba Černého z Litvínova. Po skončení angažmá v Dinamu Minsk bude hájit barvy TPS také obránce Tomáš Mojžíš. Naopak odešel zadák Tomáš Kudělka, jenž bude hrát v extralize za Vítkovice.

Ještě větší zastoupení s šesti hráči měl v uplynulé sezoně český hokej v Karpätu Oulu, kde však bude v novém ročníku působit už jen trojice Čechů. Zůstali zadáci Jan Snopek a centr Ivan Huml, novou posilou se stal útočník Michal Vondrka ze Slavie. Odešli forvardi Petr Tenkrát do pražské Sparty, Pavel Rosa do švýcarského Fribourgu, Kamil Kreps do Barysu Astana a zadák Vladimír Sičák do Pardubic.

V minulém ročníku debutoval ve finské lize David Dvořáček v dresu Tappary Tampere a v této sezoně už devatenáctiletý útočník figuruje na její soupisce od začátku sezony. Nováčkem v SM-Liize je také další forvard Radek Smoleňák, jenž přišel do Ässätu Pori z pražské Sparty, když na konci uplynulé sezony hostoval v Kladně.

V soutěži se nepředstaví ani další dva čeští hokejisté. Útočník Jakub Petružálek odešel z Raumy do Chabarovsku, Jakub Šindel skončil v Lahti a bude v úvodu sezony působit v Klotenu.

Přehled českých hokejistů působících ve finské hokejové lize:
TPS Turku: Marek Schwarz (brankář), Tomáš Mojžíš (obránce), Michal Birner, Jakub Černý, Tomáš Plíhal (všichni útočníci).
Kärpät Oulu: Jan Snopek (obránce), Ivan Huml, Michal Vondrka (oba útočníci).
Ässät Pori: Radek Smoleňák (útočník).
Tappara Tampere: David Dvořáček (útočník).

Reklama

Související témata: