Hlavní obsah

Marušák hraje v začouzeném městě

PRAHA

Příjezd do ruského Novokuzněcku byl pro hokejistu Jiřího Marušáka šokem. Staré domy a špinavé ulice v začouzeném městě, jehož centru dominuje továrna na zpracování oceli, mu zpočátku naháněly strach. "Na útěk jsem nemyslel. Žiju prostě v průmyslovém centru, vždyť hlavním sponzorem klubu je firma vyrábějící kolejnice," říká reprezentační obránce.

Foto: Právo

Jiří Marušák

Článek

Vystudovaný inženýr od klubu vyfasoval zánovní vůz Lada Samara, rychle oprášil znalosti ruštiny a postupně si zvykl. Finanční odměna byla lákavá a k tomu se v Novokuzněcku hokejově chytil. V mužstvu potkal krajana Angela Nikolova, spolu pak vytvořili elitní dvojici v zadních řadách Metallurgu.

"Obránci mají zakázano útočit, přesto mám na kontě čtyři branky a čtyři nahrávky. Hlavním úkolem beků je ale gólům zabraňovat, naštěstí jsme v plusu a vedeme si nejlépe z celého týmu," tvrdí Marušák. Na východě Ruska ležícímu klubu dvakrát těsně uniklo play-off, v této sezóně chce mezi elitní osmičku za každou cenu a zatím mu patří šestá pozice.

Raději vyhrát jedním gólem, než odcházet poraženi

"Hodnocení přísného trenéra Solovjeva vyplývá z toho, jak jsme obstáli v minizápase. Času na ledě dostáváme hodně, a když při našem pobytu nepadne branka, vůbec se nemluví o zahozených šancích v útočné fázi. Výhra 1:0 je cennější než třeba 6:4," přibližuje ruské zvyklosti. Už mu nevadí ani časté cestování.

"Všude musíme letadlem, jen do Moskvy to jsou čtyři hodiny letu. K tomu hodně času trávíme na tréninkové základně, kterou ale narozdíl od jiných nemáme v lese, nýbrž ve městě, deset minut od zimáku. Člověk si zvykne, už si čtu i noviny v azbuce."

Pohodu zlepšuje české vyvařování

Oba čeští hokejisté bydlí blízko sebe, stejně jako slovenský legionář Ján Zlocha, a společně s partnerkami ti tři tak trochu obnovili bývalou federaci. "Zázemí je velmi solidní, dostali jsme od klubu zařízené byty v paneláku, daleko od komínů. Hlavně nám holky chystají naši kuchyni, takže si žijeme fajn," tvrdí bývalý obránce Zlína.

Reklama

Související témata: