Hlavní obsah

Trvajovu neprůstřelnost ukončil Patera

TOGLIATTI/PRAHA

Přesně 305 minut a 56 vteřin trval nový brankářský rekord ruské hokejové superligy v neprůstřelnosti. Jeho autorem je český gólman ve službách Lady Togliatti Jiří Trvaj. Dlouhou sérii bez obdržené branky ukončil až další český hokejista, Pavel Patera z Omsku, jenž Trvaje překonal ve čtvrtečním zápase ruské nejvyšší soutěže.

Foto: www.hclada.ru

Jiří Trvaj v dresu Togliatti

Článek

Patera branky dosáhl ve 47. minutě zápasu, když snížil na 1:2. Čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz se natlačil do prostoru před brankou a podařilo se mu tečovat Rjabykinovu střelu. "Ani sám Pavel neví, jak ten gól dal," uvedl Trvaj v rozhovoru pro ČTK.

"Všichni hned říkali, že stál v brankovišti. Videorozhodčí se na to díval a nakonec gól uznali. Dnes na tréninku mi ale všichni říkali, že neměl platit," podotkl bývalý strážce vítkovické branky. O sporném momentu se bavil i s úspěšným střelcem po zápase. "Říkal, že neví, jestli v brankovišti stál. Prý mi ale bouchnul do hokejky," smál se Trvaj.

Rekord středem pozornosti

Jeho rekordní série v Rusku poutala pozornost několik dní. Již v předešlém utkání proti Chabarovsku totiž překonal rekord Kazacha Vitalije Jeremejeva z Dynama Moskva z roku 1999. "Když prasklo, že jsem jeho výkon překonal, stále mi to někdo říkal a všude se o tom psalo," přiznal.

Nemyslet na to bylo pro brankáře hodně těžké. "Kdokoliv kdy říkal, že na něco podobného nemyslí, tak to byla hloupost. Na druhou stranu člověk jde do utkání jako vždy s tím, aby branku nedostal. Včera se to ale nepovedlo," řekl smířeně Trvaj. Trochu ho mrzelo jen to, že inkasoval 'ušmudlanou' branku. "Celou dobu jsem čekal, že ten první bude nešťastný a nakonec to přišlo," kroutil hlavou 29letý brankář.

Těžké začátky jsou už pryč

Trvaj působí v Togliatti od prosince, kdy klub nečekaně přišel o kanadskou jedničku Jeana Francoise Labbeho. Ten odjel na několik dní domů a již se nevrátil, takže klub se snažil sehnat bleskově náhradu. V české extralize se představitelé předního ruského klubu zajímali například o Michala Maříka či Romana Málka, ale nakonec z Vítkovic získali Trvaje.

Začátek angažmá však pro něj tak růžový nebyl. "Všechno se to na mě nahrnulo. Měsíc a půl jsem kvůli zranění nechytal. Změna prostředí. Navíc jsem nikdy venku nebyl. Jen čtrnáct dní na zkoušce v Jaroslavli před dvěma lety," poukázal Trvaj na skutečnost, že si musel poprvé zvykat na zcela neznámé prostředí. V Togliatti je sám, bez manželky a nyní i dcery, která se mu před třemi týdny narodila.

V Togliatti jsou z Trvaje nadšeni

V Ladě své volby nelitují. Trvaj skvěle navázal na Labbeho výkony, ve 22 zápasech sedmkrát udržel čisté konto a s průměrem 1,52 inkasované branky na utkání patří v soutěži k nejlepším. Přitom tým prý výrazně defenzivně nehraje, i když jako jediný v lize inkasoval méně než sto branek. Brankáři Togliatti kapitulovali v 53 zápasech v 83 případech.

"Soupeře přehráváme, ale nepadá nám to tam. Většinou máme více ze hry. Je ale pravda, že hrajeme dobře do obrany," všiml si Trvaj. Kouč Petr Vorobjev považuje výbornou defenzivní hru za klíč k úspěchu. "Hodně na ni lpí," řekl Trvaj, jehož těší i bezproblémový zdravotní stav. Bolavá třísla, která jej v této sezoně několikrát zradila, zatím drží. "Stále to ale poklepávám," dodal český brankář.

Reklama

Související témata: