Hlavní obsah

Čeští hokejisté rozhodovali zahraniční finále

PRAHA

Výraznou měrou se podíleli na průběhu finálových zápasů zahraničních hokejových lig čeští hokejisté. Na Slovensku rozhodl Petr Krátký ze Zvolena o pokračování série s Trenčínem, ve Finsku otočili Petr Tenkrát s Vladimírem Machuldou nepříznivý vývoj utkání na ledě TPS Turku a zařídili první finálové vítězství pro Kärpät Oulu.

Článek

Favorizovaný Trenčín se v pátém zápasu finále slovenské extraligy dostal na svém ledě do vedení ve čtvrté minutě, kdy po špatné rozehrávce gólmana Križana zpoza branky inkasoval Zvolen do prázdné klece.

V závěru úvodní třetiny vyrovnal Majeský a ve 46. minutě se hosté dostali do vedení, když Klouda sám před českým brankářem Petrem Přikrylem našel skulinu pod jeho levým betonem. O dvě minuty později ale Trenčín znovu vyrovnal.

V závěru si aktivnější hosté vypracovali několik výborných střeleckých příležitostí, žádná se ale neujala. Až dvě minuty před koncem nahodil Krátký od modré čáry lehký puk, který skončil za Přikrylovými zády. Na konečných 4:2 upravil při závěrečné power play Trenčína střelou do prázdné branky Šechný.

"Rozhodla naše nezlomná vůle po vítězství, aby se série ještě vrátila do Zvolena, což se podařilo," ulevil si trenér hostí Ján Jaško. Jeho trenčínský protějšek Dušan Gregor se na své hráče zlobil.

"Po vedoucí brance přestali hrát disciplinovaně, jak po nich vyžaduji. Jakoby každý chtěl rozhodnout gólem o titulu. Teď se musíme připravit na šestý zápas na ledě soupeře," dodal. Šestý zápas se hraje ve čtvrtek na zvolenském ledě.

Slovensko - finále, 5. zápas
Trenčín - Zvolen 2:4 (1:1, 0:0, 1:3)
Branky: 4. Kováčik, 48. Kukumberg - 18. Majeský, 46. Klouda, 58. Krátký, 59. Šechný. Rozhodčí: Marušin - Pavlovič, Tvrdoň. Vyloučení: 7:11, navíc Harabín (Zvolen) 10 min. Bez využití. Diváci: 6150. Stav série 3:2.

Turku vedení neudrželo

Útočníci Petr Tenkrát a Vladimír Machulda zařídili hokejistům Kärpätu Oulu vítězství 2:1 v prvním finálovém utkání finské ligy s TPS Turku. Vítěz základní části sice na domácím ledě od 37. minuty vedl, ale v poslední třetině začali úřadovat čeští hráči.

Na začátku 56. minuty Tenkrát vyrovnal a 59 sekund před koncem normální hrací doby přihrál Machuldovi na vítězný gól. Finálová série se hraje na tři vítězná utkání.

Finsko - finále, 1. zápas:
TPS Turku - Kärpät Oulu 1:2 (za hosty Tenkrát 1+1, Machulda 1+0) - stav série 0:1.

Reklama

Související témata: