Hlavní obsah

Tochtachunov půjde před soud v USA

ŘÍM

O vydání podnikatele uzbeckého původu Alimžana Tochtachunova do Spojených států, kde bude postaven před soud kvůli obvinění z ovlivňování výsledků krasobruslařských soutěží na loňských olympijských hrách v Salt Lake City, rozhodly italské úřady. Tochtachunov, který je ve vyšetřovací vazbě v Benátkách, se chce proti rozhodnutí odvolat.

Foto: ČTK

Podnikatel uzbeckého původu Alimžan Tochtachunov bude zřejmě souzen v USA.

Článek

Tochtachunov měl společně s předsedou francouzské krasobruslařské federace Didierem Gailhaguetem na zimních olympijských hrách ovlivnit rozhodčí, a zajistit tak vítězství ruské sportovní dvojice Jelena Běrežná, Anton Sicharulidze a francouzského tanečního páru Marina Anissinová, Gwendal Peizerat.

Kvůli těmto podezřením třiapadesátiletého Tochtachunova v červenci ve spolupráci s americkou FBI zatkla italská policie. Před soudem v USA by měl Tochtachunov čelit celkem pěti obviněním, mezi kterými je i uplácení a podvodné spiknutí. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení a pokuta 250.000 dolarů.

První tresty už uděleny

Největší skandál krasobruslařské historie vypukl po volných jízdách sportovních dvojic v Salt Lake City, kdy měla francouzská rozhodčí Marie-Reine Le Gougneová přiznat nátlak funkcionářů, aby dala ruskému páru přednost před kanadskou dvojicí Jamie Saleová, David Pelletier, kteří nakonec dodatečně obdrželi druhou sadu zlatých olympijských medailí. Francouzská rozhodčí byla do roku 2005 vyloučena z působení v rámci Mezinárodní krasobruslařské federace (ISU) a nesmí se zúčastnit ani olympijských her v roce 2006 v Turíně. Stejný trest dostal i předseda francouzské federace Gailhauget.

Reklama