Hlavní obsah

Hvězdy NHL prchají do Evropy

PRAHA

Vyhlášení výluky v kanadskoamerické NHL znamenalo pro stovky hokejistů soutěže, že se musejí ohlédnout po nových zaměstnavatelích. V lepší pozici jsou přitom Evropané, kteří se už s předstihem dohodli na angažmá ve svých bývalých klubech, a návrat na starý kontinent jim nedělá sebemenší problémy. Na své hvězdy se mohou těšit všechny vyspělé evropské soutěže.

Článek

Jen v české extralize se představí přes padesát hráčů se zkušenostmi v NHL včetně takových es jako Tomáš Vokoun, Robert Reichel, Milan Hejduk, Žigmund Pálffy, Patrik Eliáš nebo Martin Havlát. Kladno ještě čeká, až se dá zdravotně do kupy Jaromír Jágr. Nejvíce, po šesti hráčích, mají na soupisce Litvínov, Sparta, a Liberec.

.:ANKETA:
Nalákají Vás hvězdy NHL k návštěvě extraligy? Hlasujte na konci článku

Hvězdný Trenčín

Ani na Slovensku nepřijdou zkrátka. Už během mistrovství světa avizovali svůj úmysl obléknout znovu dres Trenčína Marián Hossa, Pavol Demitra a Marián Gáborík. Zvolen hodlají posílit Michal Handzuš a Richard Zedník, o návratu domů ještě není rozhodnutý Miroslav Šatan.

Velký příliv hráčů zažívá i už rozběhnutá ruská superliga, kterou by během výluky NHL mělo posílit kolem třiceti krajanů. Ilja Kovalčuk například vyměnil dres Atlanty za barvy Kazaně, Andrej Nikolišin nastoupí za CSKA Moskva, za konkurenta z Dynama bude hrát Pavel Dacjuk nebo poslední jednička draftu Alexander Ovečkin. Čeká se ještě na další hvězdy typu Nikolaje Chabibulina a Alexeje Jašina.

Domů Forsberg i Sundin

Zkrátka nepřijde ani sever Evropy. Švédští fanoušci se už nemohou dočkat, až zase uvidí na vlastní oči umění Petera Forsberga, Matse Sundina či brankáře Tommy Sala. Místní Elitserien ale ozdobí svou účastí i nejlepší polský hokejista historie Mariusz Czerkawski nebo Kanaďan Brendan Morrison.

Finská SM-Liiga zase čeká s otevřenou náručí na to, že se na její kluziště vrátí Saku Koivu nebo Jere Lehtinen. Někteří krajané už se na návratu dohodli, jako Esa Pirnes v Raumě nebo Ville Nieminen s Tapparou Tampere. Městský rival Ilves zase vsadil na bratra slavného Paula Karyi Steva. Na svá úspěšná léta ve finské lize se znovu v IFK Helsinky pokusí navázat Marek Židlický.

Heatley do Německa?

Do Evropy ale nejspíše zamíří i řada zámořských hráčů.Ti si budou muset v Evropě zvyknout nejen na jinou mentalitu a zvyky daných zemí, ale rovněž se přizpůsobit hře na širším kluzišti a podrobit se evropským pravidlům. O tom, že s platem budou muset jít rapidně dolů, ani nemluvě.

Jejich požadavkům mohou nejlépe vyhovět ligy v Německu a Švýcarsku, takže právě tam by mělo působit nejvíce zámořských posil. V Davosu si například hodně slibují od kapitána Bostonu Joe Thorntona a šikovného Ricka Nashe z Columbusu. Německý Ingolstadt by měl pozvednout Marco Sturm, konkurenční Mannheim zase další slavný krajan Jochen Hecht. Do německé ligy má údajně namířeno i Dany Heatley, jehož otec kdysi v Německu hrával.

Ne všichni musí do Evropy

Samozřejmě, že ne všichni Kanaďané a Američané se hodlají trmácet někde v Evropě. Spousta zkušených hráčů uvítá možnost hrát v obnovené soutěži World Hockey Association (WHA) nebo nižší lize AHL, na obzoru je i nová soutěž Original Stars Hockey League. Jsou ale i tací, kteří budou v nucené pauze jen trénovat a s nadějí vyhlížet začátek NHL. Poslední výluka před deseti lety trvala 103 dnů, uvidíme, jak to dopadne tentokrát.

Hráči z NHL v české extralize:
JIHLAVA
obránce Petr Buzek
KARLOVY  VARY
obránce Martin Štrbák
KLADNO
obránci František Kaberle, a Tomáš Kaberle, útočníci Ivan Huml, Jaromír Jágr
LIBEREC
brankář Milan Hnilička, obránce Jiří Fischer, útočníci Radim Vrbata, Václav Nedorost, Andrej Podkonický a Aleš Kotalík
LITVÍNOV
obránci Martin Škoula a Jiří Šlégr, útočníci Martin Ručinský, Robert Reichel, Tomáš Kůrka
PARDUBICE
útočníci Milan Hejduk, Jan Bulis, Aleš Hemský
PLZEŇ
obránci Pavel Trnka a Jaroslav Špaček, útočníci Martin Straka a Milan Kraft
SLAVIA  PRAHA
obránce Tomáš Klouček, útočníci Josef Vašíček, Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel
SPARTA  PRAHA
obránci Karel Pilař, Josef Melichar a Robert Schnábel, útočníci Jan Hlaváč, David Výborný, Petr Nedvěd
TŘINEC
obránce Michal Rozsíval, útočníci Pavel Brendl, Radek Bonk, Martin Havlát
VÍTKOVICE
brankář Martin Prusek, obránci Marek Malík a Pavel Kubina, útočník Václav Varaďa
VSETÍN
brankář Roman Čechmánek, obránce Rostislav Klesla, útočník Branko Radivojevič
ZLÍN
obránce Roman Hamrlík, útočník Petr Čajánek
ZNOJMO
brankář Tomáš Vokoun, obránce Karel Rachůnek, útočníci Patrik Eliáš a Martin Erat

Reklama

Související témata: