Hlavní obsah

Židlický nelituje, že nehraje za Kladno

Marek BurkertPrávo

Přes padesát českých hokejistů z NHL zamířilo při výluce v zámoří na tuzemské stadióny, ale obránce Marek Židlický dal raději přednost finskému IFK Helsinky, kde před odchodem do Nashvillu čtyři roky působil. Mohl přitom zamířit do domovského Kladna, v jehož dresu se špičkovým hokejem začínal. Nechtěl ale prý zabírat místo mladším.

Článek

Do finské SM-liigy se přitom z nejsledovanější ligy světa mnoho hokejistů nevrátilo. V nejvyšší soutěži jich nyní působí necelá dvacítka, někteří naopak dávají přednost švédské lize, jako třeba Olli Jokinen z Floridy.

Proč tomu tak je ale po Židlickém vědět nechtějte. "To fakt netuším, do hlavy jim nevidím," ošívá se z odpovědí. Na návštěvnosti se také účast hráčů z NHL příliš neprojevila. "Možná kdyby tu hrál Selänne, tak by měl na diváky stejný vliv jako Jágr v Čechách," předpokládá Židlický.

Vše při starém

Výrazné změny v klubu přitom za dobu své nepřítomnosti nezaznamenal. "Snad jen že přišlo pár nových kluků," tvrdil sedmadvacetiletý ofenzivní obránce, jenž má stále vynikající vztahy s klubovým manažerem IFK Penti Matikainenem, s nímž se také na působení v Zemi tisíce jezer domluvil.

Po povedené sezóně v NHL si tak Židlický zase měl možnost projít stará známá místa a potkat staré parťáky v mužstvu. "Jádro týmu zůstalo stejné. To je v pohodě," těšilo ho. Kromě posil z NHL Ruutua a Pirjetäho do týmu k dalšímu Čechovi Romanu Vopatovi přibyl také exreprezentační obránce Ladislav Benýšek. "Předtím jsme se neznali, ale vztahy nám to nijak nekazí, jsme v klidu," utrousil pohodář Židlický.

Do Helsinek zamířil raději než do domovského Kladna, kde začínal. "Že by mě mrzelo, jak nejsem v mužstvu s Jardou Jágrem, tak to ne. Hráli jsme spolu už na Svěťáku, a nějakou lítost z toho, že nehraji v Čechách, určitě necítím. Extraligu ale sleduji pořád, Kladno se drží docela dobře a z toho mám radost."

Fanoušci nezapomněli

V Helsinkách se prezentuje Židlický svým klasickým herním projevem, jak si ho pamatují tamní fanoušci. Urputnou defenzívou, v níž se nevyhýbá fyzickým kontaktům, a podporou útoku. V deseti zápasech zatím vstřelil rodák z Mostu jednu branku a přidal k ní šest asistencí. Přitom na začátku sezóny jej trápilo zranění nohy. "Měl jsem něco se svalovým úponem," připomněl.

Teď už je v klidu, tým se po slabším začátku nadechuje k lepším výkonům. "Chytli jsme se a soupeři z nás zase mají obavy," tvrdil Židlický, jenž by se nezdráhal přijmout nominaci na tradiční listopadový Karjala cup v Helsinkách, ačkoli Vladimír Růžička avizoval, že chce na turnajích Euro Hockey Tour vidět především mladé hráče. A Židlický je už prověřený dost.

"To snad ale nevadí. Když budu zdravý, tak start určitě neodmítnu. Navíc nemusím nikam jezdit, mám to kousek," usmívá se Židlický.

Reklama

Související témata: