Hlavní obsah

Začíná švédská hokejová liga jen se třemi českými hokejisty

Stockholm

S nejmenším počtem českých hokejistů za dlouhá léta startuje ve čtvrtek švédská hokejová liga. V minulé sezóně se objevilo v Elitserien osm zástupců z tuzemska, ale ani jeden nezůstal ve stejném působišti. Současné trio Alexander Salák, Pavel Skrbek a Petr Vampola už ve Švédsku hrálo a po krátkém angažmá v jiných soutěžích se vrátilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Vampola bude jedním ze tří českých krajánků ve švédské lize.

Článek

Gólman Salák se zamířil zpět do Färjestadu po ročním působení na farmě Chicaga v Rockfordu v nižší AHL a pokusí se v klubu z Karlstadu navázat na výkony z mistrovské sezony 2010/11.

Zadák Skrbek získal zlato v uplynulém ročníku ve finském Jyväskylä, kde ale druhou část sezóny vynechal kvůli zranění. V létě se dohodl na dvouleté smlouvě s Luleou, kde už strávil pět sezón v letech 2002 až 2008. V Elitserien to bude pro bývalého hráče Mory, Skelleftey a Frölundy už jubilejní desátá sezóna.

Přehled českých hokejistů ve švédské lize:
Lulea: Pavel Skrbek (obránce).
Färjestad: Alexander Salák (brankář)
Växjö: Petr Vampola (útočník).

Mistr světa z roku 2010 Vampola působil ve švédské lize na začátku uplynulé sezóny v celku Timra IK, ale v polovině listopadu odešel do Ženevy. Do Švédska se vrací v dresu Växjö, kde dohrávali uplynulou sezonu na hostování ze Lva Poprad obránce Karel Pilař a útočník Tomáš Netík. Pilař aktuálně hraje KHL v Donbassu Doněck a Netík začne sezonu v extralize v dresu Liberce.

Linköping opustili Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka, tradiční opory ofenzivy se představí také v domácí nejvyšší soutěži. Hlaváč bude oblékat dres Kladna a Hlinka se vrátil do Sparty. Z jönköpingského HV 71 odešel forvard Kamil Piroš do KHL do Jekatěrinburgu, zadák Martin Ševc opustil Färjestad a zatím hledá nové angažmá. Forvard Petr Kalus přešel z MODO Hockey do italské Fassy.

Zajímavostí Elitserien je, že se brání příchodu případných posil, pokud nastane výluka NHL. Vedení soutěže totiž rozhodlo, že nebude akceptovat krátkodobé kontrakty. Pokud budou chtít hokejisté ze zámoří hrát v Elitserien, budou muset setrvat celou sezonu.

Reklama