Hlavní obsah

Hráči z NHL si nakonec ve švédské hokejové lize zahrát mohou

Stockholm

Hráči z NHL se ve švédské lize nakonec představí. Švédský úřad dohlížející na volnou hospodářskou soutěž totiž nařídil vedení Elitserien, aby hokejové hvězdy do domácí soutěže přijmuly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Henrik Lundqvist

Článek

Vedení Elitserien koncem srpna rozhodlo, že hráči z NHL v době výluky v nejvyšší soutěži hrát nesmějí. To ovšem v pátek úřad označil na nezákonné. "Toto rozhodnutí by mohlo být vnímáno jako kartelová dohoda. Náš verdikt znamená, že kluby, které hrají v Elitserien, si mohou samy rozhodnout, zda podepíší smlouvy s hokejisty z NHL, či nikoli," uvedl jeden z členů úřadu Per Karlsson.

Jeho rozhodnutí tak znamená, že do švédské ligy mohou podobně jako do české extraligy či KHL zamířit elitní hráči ze zámoří. Největšími taháky pro fanoušky by mohli být například brankář Henrik Lundqvist z New York Rangers, útočník Nicklas Bäckström z Washingtonu nebo dvojčata Henrik a Daniel Sedinovi z Vancouveru.

Elitserien byla podle agentury Reuters jedinou evropskou ligou, která nechtěla hráče z NHL při výluce přijmout. Proto se například slovinská hvězda vítěze Stanley Cupu Los Angeles Anže Kopitar dohodla s druholigovou Morou, švédský reprezentační gólman Viktor Fasth by měl zase chytat za Djurgaarden.

Reklama

Související témata: