Hlavní obsah

Jágr odletí ve čtvrtek, ale ještě nebalí

Martin KézrPrávo

Už na čtvrtek si obstaral letenku do Ruska hokejový útočník Jaromír Jágr, který tak do Omsku dorazí týden před prvním zápasem v novém dresu. Premiéra v superlize ho čeká 19. listopadu na ledě Voskresensku, o tři dny později by se měl poprvé ukázat na Sibiři. Na začátek týdne plánoval odpočinek, ale ruské angažmá ho nutí spoustu věcí rychle zařizovat.

Článek

"Ještě jsem ani nezačal balit a zatím jsem nenašel nikoho, kdo by mi s tím chtěl pomoci," naoko si stěžuje ve chvatu 32letý útočník. Tuší, že přikývnutím Omsku trochu dělá krok do neznáma: "Mám za sebou sice čtrnáct sezón v NHL, ale v Rusku jsem dosud hrál jen exhibice. Hokejově mě jiný styl láká a chci to tam prostě zkusit. Třeba zjistím, že pro mne ten jejich dril není, ale kdybych tam nyní neodešel, tak by mě ta nevyužitá šance mrzela."

V začátcích spoléhá na Bednáře

Jágr odletí do Omsku sám, nebude ho doprovázet ani maminka, na jejíž domácí servis byl v poslední době zvyklý. "Už její péči omezuji, nebydlela se mnou ani na jaře v New Yorku," usmívá se hokejista, který však určitě využije místních znalostí českého legionáře v kabině Jaroslava Bednáře.

"Snad mi řekne, kde je zimák, a tam se prý dá najíst. Víc snad nebudu potřebovat," vykládá s úsměvem Jágr a chlubí se, že dovede číst azbuku. "To mladší hráči neumějí, navíc mám v zásobě i některá ruská slovíčka."

Přiznává ale obavy z tamní velké zimy. "Zažil jsem tam dny, že teploměr klesl na třicet pod nulou, a to je pak lepší nevycházet," vzpomíná Pavel Patera, který v Omsku ještě nedávno působil. "Vždy jsem ocenil, když před zimák přijel řidič rovnou s vytopeným autem," vybavuje si střední útočník, který s Jágrem nastupoval v Kladně a teď ho mohl před cestou do Ruska zasvětit. "Prohodil jsem s Paterou na téma Omsk jen pár slov. Přenesená zkušenost není špatná, musím si to ale zažít sám," tvrdí Jágr.

Jágr: Snad na mě nebudou pískat

Do ruského mistrovského celku odchází ve vrcholné formě, jenže Avangard prožívá krizi a před reprezentační přestávkou je až dvanáctý se ztrátou 22 bodů na vedoucí moskevské Dynamo. "Dovedu si představit, co se tam děje. Všichni jsou pod velkým tlakem a každý je nervózní," cituje ČTK Pateru, podle nějž je ale právě taková situace ideální pro Jágra, aby pomohl Omsk zvednout.

Českou extraligu okouzlil svým uměním a jeho jméno táhlo do hal desetitisíce fanoušků. V Rusku se asi něco podobného opakovat nebude. "Několik stadiónů tam má jen třítisícovou kapacitu a vyprodáno je pořád," odhaduje Patera. "Hlavně aby na mě hned napoprvé nepískali," krčí rameny Jágr.

Reklama

Související témata: