Hlavní obsah

Ruský tisk označuje Jágrův příchod za revoluci

Jako revoluční událost popisuje ruský tisk příchod českého hokejisty Jaromíra Jágra do tamní Superligy. Podle tamních novin je příchod nejdražšího hokejisty planety do Avangardu Omsku supersenzací. Média si pochvalují také to, že Jágr dokázal vyřešit složité procedury ohledně pojištění a dal tak dobrý příklad dalším hvězdám zámořské NHL.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

I v Rusku si Jágr bude muset zvykat na těsnou obranu.

Článek

Listy připomínají, že Jágr bude hrát za Omsk, který dnes nepatří k hvězdám ligy, i když jej lákaly velké moskevské a petrohradské kluby. Důvodů je podle deníku Izvěstija několik. Patří k nim například i fakt, že Omsk před časem trénoval dnes už zesnulý Ivan Hlinka, se kterým Jágr rád spolupracoval, i to, že za stejný tým v minulosti hráli dosavadní kladenští spoluhráči Pavel Patera a Martin Procházka. Nyní dres Avangardu obléká další Jágrův kamarád Jaroslav Bednář.

Nejdražší v ruské lize

Deník Sport-Express napsal, že Jágrovým příchodem se v ruském hokeji udála "finanční revoluce". Jágr si v týmu New York Rangers přijde na 11 miliónů dolarů ročně a v ruské soutěži je tak bezkonkurenčně nejdražším hokejistou. Primát v tomto ohledu zatím držel Sergej Gončar s 3,65 milióny dolarů v NHL. Ani ruským médiím se však nepodařila zjistit přesná výše Jágrova platu v Omsku, spekulují o částce okolo dvou miliónů dolarů.

První kontakt s Jágrovými agenty měli zástupci sibiřského týmu v září. "Radil jsem se o tom i s gubernátorem Omské oblasti Leonidem Poležajevem, který je předsedou správní rady Avangardu, a on souhlasil. Konkrétní rozhovory začaly v říjnu," řekl deníku Izvěstija prezident sibiřského klubu Konstantin Potapov. Obě strany se na konečné podobě smlouvy dohodly o uplynulém víkendu.

Jágr Rusku připomene rok 1968

List Novyje Izvěstija poznamenává, že Jágr, nosící celou svou kariéru na dresu číslo 68 na paměť událostí Pražského jara, přijíždí hrát do země, která v tomto roce do tehdejšího Československa své tanky vyslala. "Nikdy jsem neříkal, že zůstanu v Kladně celou sezónu. Chci si zkusit hrát v Rusku. Kdo ví, možná se za měsíc vrátím," citoval deník Jágra.

Listy si všímají i osobního života české hokejové superhvězdy. Zmiňují se například o jeho lásce k "jedné fotomodelce", kvůli které prý viditelně pohubl, či o tom, kde hodlá v Omsku žít. Nejprve to prý bude přímo na základně klubu; Potapov už mu ale nabídl i několik bytů na výběr.

Jágr přiletí do Ruska 12. listopadu, k prvnímu zápasu by měl nastoupit o sedm dnů později ve Voskresensku.

Reklama