Hlavní obsah

Jágr: V Omsku bude sranda

PRAHA

První tiskovou konferenci v novém působišti má za sebou český hokejista Jaromír Jágr. Přítomným novinářům vysvětloval, proč nosí na dresu číslo 68. Upozornil také, že kvůli jazykové bariéře nebude přirozeným vůdcem týmu. Chce jít ale příkladem na ledě. Hned první den v novém angažmá se těšil na trénink na ledě.

Článek

První dny v Omsku si ale přesto nechává především na rozkoukání. "Zatím nic nečekám, ani si nedávám žádný cíl, protože zatím opravdu nic nevím. První dny budu mít na to, abych se rozkoukal, abych si udělal nějaký názor. Věřím, že se přizpůsobím a že tady budu šťastný," řekl ČTK po své první tiskové konferenci v Rusku.

Porady před odletem

Český hráč má výhodu, že neodešel do klubu, který by v Česku nikdo neznal. Novinářům připomněl, že se zná s Jaroslavem Bednářem, který za Omsk v současné době hraje, a že před odjezdem se radil s Pavlem Paterou i Martinem Procházkou.

Po příletu se setkal s prezidentem klubu Konstantinem Potapovem, několik slov prý už prohodil i s hlavním trenérem Valerijem Bělousovem. Podle smlouvy by měl v Omsku zůstat do konce sezony, zatím tedy neuvažuje, co bude pak. "Vím, že se vždycky můžu vrátit domů, ale když přijdou jiné nabídky, zvážím je," uvedl s tím, že by si v létě mohl zkusit zahrát například na mistrovství světa.

Kontrakt v Omsku by ukončil v případě, kdyby se znovu 'rozjela' zámořská liga. Jediným z důvodů ochodu z Omsku by mohlo být i zhoršení zdravotního stavu jeho otce, což také obsahuje dohoda mezi hráčem a ruským klubem.

Na baze bylo teplo

Na Sibiř přijel Jágr pouze s překladatelem Jaroslavem Zídkem. Příjezd členů rodiny ani přítelkyně zatím neplánuje. "Navíc se za čtyři týdny vracím, bude tu přestávka," připomněl. Ruské stravy ani ubytování se nebojí. Na jídlo prý bude chodit do místních restaurací. Například na svíčkovou a guláš do Pivnice u Švejka, kde jídlo připravuje český šéfkuchař. "A na baze se mi celkem líbilo. Bylo tam teplo," řekl s narážkou na sibiřské počasí.

Vedle finančních důvodů a možnosti vyzkoušet si 'něco nového' rozhodla prý o odchodu do Ruska i Jágrova víra. "Jsem rád, že jsem tady, jsem hodně věřící a samozřejmě, když bude příležitost a čas, zajdu rád do kostela," přiznal se ČTK s odkazem na svou pravoslavnou víru.

Ruským novinářům také vysvětlil tajemství svého čísla. "Je to dlouhý příběh, ale nevím, jestli zrovna Rusové jsou na něj zvědaví," řekl s úsměvem a připomněl srpnové události z roku 1968, kdy ruská vojska okupovala tehdejší Československo. "Taky mi v tom roce zemřel dědeček," dodal.

Jágr by nevstával ani kvůli prezidentovi

Od sportovních a společenských témat přecházeli novináři i do lehčího duchu. Jágr se jim například přiznal, že rusky zatím neumí, ale bude se učit. Jeho jazyková připravenost pro Rusko je prý stejná, jako to bylo s angličtinou před jeho příletem do Ameriky. Uvedl také, že jazyková bariéra také nepřipouští, aby se stal přirozeným vůdcem týmu. Spoluhráčům může jít příkladem leda prací a nasazením.

Jágr se také podivil, kolik lidí se s ním přišlo rozloučit na pražské letiště a kolik ho vítalo v Omsku. "Já bych v šest ráno nevstával ani kvůli prezidentovi," složil poklonu omským fanouškům, kteří ho brzy ráno čekali na letišti. S úsměvem pak kvitoval místní zvyk, že nový hráč zve zbytek týmu na večeři do nejlepší zdejší restaurace. "Pokud takový zvyk je, budu ho respektovat," uvedl.

Po asi 40 minutách rozhoru, kdy Jágr mluvil anglicky a překladatelka převáděla jeho věty do ruštiny, se dobře naladěný hokejista nechal vyfotografovat se zájemci z řad novinářů. "Myslím, že tady bude sranda," řekl při odchodu z press-centra.

Reklama

Související témata: