Hlavní obsah

V Omsku se chystá Jágrmánie

PRAHA

Šílenství kolem českého hokejisty Jaromíra Jágra se chystá v sibiřském Omsku. Klub věří, že příchod hvězdy hokejové NHL pomůže organizaci nejen po sportovní stránce, ale i v prodeji klubových suvenýrů. Zatím má dres se znakem omských jestřábů, číslem 68 a v azbuce jen třípísmenným jménem Jágr pouze český hokejista. Vedení Omsku se ale chystá situaci co nejrychleji změnit.

Článek

"Měli jsme trochu problém udělat dres pro samotného Jágra. Předně má netradiční velikost a pak jsme taky dlouho nevěděli, kdy vlastně přijede," vysvětlil ČTK Arkadij Alexejev, mluvčí klubu, v kterém hodlá Jágr odehrát zbytek sezony. Jen pár hodin po pátečním příletu předal Jágrovi dres s jeho číslem a rusky přepsaným jménem prezident klubu Konstantin Potapov.

V klubové prodejně Avangardu zatím ale Jágrův dres nevisí. "Už tady bylo pár kluků a o Jágra se zajímali. Zatím ale nemáme ani fotografie ani dres. Ale co byste chtěli, vždyť sotva přijel," smála se mladá prodavačka Světlana Procenkovová. Fanoušci českého hokejisty i omského klubu ale prý nemusejí mít obavy - Jágr na tričkách, kšiltovkách a kalendářích určitě bude.

Dámy mají smůlu

"Už přišlo i pár slečen, viděly ho v televizi a moc se jim líbil - pořád se usmíval. Fanynky ale mají smůlu, letos dámská trička neděláme," uvedla Procenkovová. Pro letošní sezonu prý prodej suvenýrů oproti loňsku snížili.

"Vloni se suvenýry prodávaly mnohem lépe než letos. Jestřábi vyhráli titul a jejich dres chtěli mít všichni fandové," vysvětlila dívka, která se počítá mezi fanynky místního klubu.

Upomínkové předměty s roztaženými křídly jestřába znají hokejoví fandové v Japonsku, Španělsku i Brazílii, tvrdí prodavačka. "Japonci mi tady skoupili půl obchodu. Kšiltovky, trička, dresy, jako by nikdy nic podobného nikdy neviděli," smála se. Brazilci šli hlavně po šálách, Němci po zapalovačích.

Nejprodávanější jsou trička

"Děti kupují drobnosti - obrázky, kalendáře. Seriózní pánové seriózní dárky, třeba pouzdra na brýle nebo stojany na víno se znakem klubu. Maminky shánějí malým hokejistům k narozeninám kšiltovky s jestřábem," vyjmenovala prodavačka.

Nejlépe na odbyt jdou ale trička, pochvalovala si Procenkovová. "S nápisy Avangard nebo s obrázky a karikaturami hráčů jsou levnější, dres našeho mužstva je dražší. Ten si lidé rádi zkoušejí i jenom tak," řekla. Omský dres je možné si nechat udělat i na zakázku s vlastním jménem. Cennější prý ale bude ten s jménem Jágrovým, dodala.

Reklama

Související témata: