Hlavní obsah

Hokejové hvězdy stále míří na východ

PRAHA

Reprezentační přestávka pro turnaj Karjala byla ideální příležitostí pro evropské hokejové kluby shánět na poslední chvíli nové posily. Nejvíce se v tomto ohledu činili účastníci ruské superligy, kde se mají fanoušci opravdu na co těšit. Zkusit štěstí směrem na východ se totiž rozhodlo mnoho hokejových hvězd hledajících angažmá během stávky v NHL.

Článek

Představit si ještě před několika málo lety Jaromíra Jágra, jak s osmašedesátkou na zádech brázdí hokejové arény v dresu nějakého ruského týmu, patřilo mezi výmysly senzacechtivých novinářů či recesistů. Nyní už je to ale skutečnost, Jágr se domluvil na působení v Omsku a v pátek poprvé oblékne jeho dres v soutěžním utkání na ledě Voskresensku.

Právě Jágrův zaměstnavatel Avangard Omsk se kromě české hvězdy v pondělí blýskl dalšími čtyřmi posilami. Novými tvářemi v sibiřském klubu jsou Alexandr Guskov, Sergej Koroljov, Andrej Nazarov, Andrej Kovalenko a kanadský brankář Norm Maracle. Obhájce ruského titulu se zatím v lize trápí na dvanáctém místě a tak výrazně obměnil kádr. O místo tak například přišel zkušený obránce Alexandr Judin.

Kazaň sází na vítězné typy

Výrazně stupňuje svůj útok na ruský titul Kazaň. Do svých řad zlákal klub z Tatarstánu tři poslední vítěze Stanleyova poháru z Tampy Bay a to opravdové superhvězdy - brankáře Nikolaje Chabibulina, a útočníky Brada Richardse a Vincenta Lecavaliera. A to ještě přišli Alexej Kovaljov, Darius Kasparaitis, Ruslan Salej či Nikolaj Antropov.

S obměnou kádru neváhali ani ve Voskresensku, kde se objeví hned sedm nových hráčů včetně borců "ze zámoří" Sergeje Brylina, Kirilla Safronova a Alexeje Ponikarovského. Blízko podpisu smlouvy je i český útočník Kamil Piroš.  Mužstvo naopak pro nadbytek hráčů musel opustit německý hokejista českého původu Jan Benda.

Havlát v Dynamu Moskva

Místo našel v Čerepovci, jehož dres obléknou i Sergej Krivokrasov, Andrej Baškirov a brankář Maxim Michajlovskij, vyobcovaný z Togliatti. Dynamo Moskva zase posílili obránce Oleg Orechovskij a český forvard Martin Havlát. Oba údajně s klubem uzavřeli kontrakty za 1,2 miliónu dolarů.

Další výrazná jména ukořistil Novosibirsk a Novokuzněck. Sibir Novosibirsk se dohodl s obráncem Karlisem Skraštinsem, který patřil v poslední sezóně NHL k nejspolehlivějším obráncům Colorada. Za Novokuzněck bude nyní chytat finský brankář Pasi Nurminen.

Poslední velké přestupy v ruské superlize:
Jméno hráčepostposl.klubnový klub
Maxim MichajlovskijbrankářTogliattiČerepovec
Jan BendaútočníkVoskresenskČerepovec
Martin HavlátútočníkZnojmoDyn. Moskva
Alexandr KarpovcevobránceNovosibirskJaroslavl
Alexej KovaljovútočníkMontrealKazaň
Darius KasparaitisobránceN.Y.RangersKazaň
Ruslan SalejobránceAnaheimKazaň
Nikolaj AntropovútočníkTorontoKazaň
Vincent LecavalierútočníkTampa BayKazaň
Brad RichardsútočníkTampa BayKazaň
Nikolaj ChabibulinbrankářTampa BayKazaň
Andrej RazinútočníkOmskMagnitogorsk
Pasi NurminenbrankářLahtiNovokuzněck
Sergej VarlamovútočníkKazaňNovosibirsk
Jan ČalounútočníkČerepovecNovosibirsk
Karlis SkraštinsobránceColoradoNovosibirsk
Jaromír JágrútočníkKladnoOmsk
Andrej NazarovútočníkNovokuzněckOmsk
Andrej KovalenkoútočníkJaroslavlOmsk
Norm MaraclebrankářMagnitogorskOmsk
Alexandr ČerbajevútočníkVoskresenskPetrohrad
Sergej BrylinútočníkNew JerseyVoskresensk
Kirill SafronovobránceJaroslavlVoskresensk
Alexej PonikarovskijútočníkTorontoVoskresensk

Reklama

Související témata: