Hlavní obsah

Hokejista Smoleňák míří z Lahti do KHL, bude hrát za Novgorod

Nižnij Novgorod

Hokejový útočník Radek Smoleňák opouští finský klub Pelicans Lahti a vyzkouší si Kontinentální ligu v barvách Nižného Novgorodu. S vedením Torpeda se dohodl na spolupráci do konce probíhající sezóny.

Foto: hcsparta.cz

Hokejista Radek Smoleňák ještě v dresu Sparty.

Článek

Šestadvacetiletý Smoleňák, který má na kontě i sedm startů v NHL za Tampu Bay a Chicago, působil na severu Evropy od sezóny 2011/12, během níž se již stihl přesunout z Pori do Lahti. V probíhajícím ročníku se zařadil k nejlepším kanonýrům celé soutěže, když ve 32 odehraných zápasech nastřílel 18 branek. K nim přidal i deset finálních přihrávek.

Díky tomu se stal sledovanou potenciální posilou i v KHL. "O zájmu z Ruska jsem věděl delší dobu, můj agent byl v kontaktu s několika kluby. Nakonec jdu do Nižného Novgorodu, všechno se to seběhlo hodně rychle. Jednání nabrala spád v posledních dnech, v noci na dnešek se to všechno dotáhlo," popsal Smoleňák serveru hokej.cz.

"Další krok kupředu"

Do Finska odcházel z české extraligy, kde jednu sezónu oblékal dres Sparty a také Kladna. "Když jsem šel do Finska, nebral jsem to tak, jestli je to horší nebo lepší soutěž. Dostal jsem důvěru a chtěl hrát co nejlépe. Nyní mám před sebou Kontinentální ligu, což je velká výzva. Další krok kupředu," prohlásil Smoleňák, který měl již v minulosti podepsaný kontrakt s Nižněkamskem, ale skončil tam nakonec dříve, než pořádně začal.

"Zažil jsem trenéra Krikunova, nebylo to jednoduché. Ale určitě dobrá zkušenost," připomněl Smoleňák. Nyní by se měl premiéry v lize, která je označována za nejkvalitnější na evropské půdě, dočkat velmi záhy. "V Torpedu chtějí, abych hrál už v pátek," prozradil Smoleňák.

Tým vede Fin

"Tým vede finský trenér Kari Jalonen, který před časem působil v IFK Helsinky a mě dobře zná. Do mužstva mě chce, ví, co může z mé strany očekávat. Tohle je strašně důležité," pochvaloval si Smoleňák, který by se však měl po skončení sezóny vrátit zpět do Lahti. "Uzavřel jsem tam novou dvouletou smlouvu, která bude platit od léta," přiblížil Smoleňák.

Zatímco "Pelikáni" jsou ve finské nejvyšší soutěži předposlední, v KHL ho čeká tuhý boj o postup do play-off, v níž je Torpedo jedním ze soupeřů pražského Lva v Západní konferenci. "Zápasů zbývá ještě dost, věřím, že se do play-off dostaneme," prohlásil Smoleňák.

Reklama

Související témata: