Hlavní obsah

Jágr začal v Rusku porážkou

Martin KézrSport.czPrávo

Porážkou začala mise Jaromíra Jágra v ruské superlize. Česká hvězda Avangardu Omsk sice v utkání superligy na ledě Voskresensku přihrála na gól svému centru Kaljužnému, ale víckrát se tým ze Sibiře neprosadil a prohrál s místním Chimikem 1:2. Jágr údajně patřil k nejlepším hráčům na ledě, ale scházela mu výraznější podpora spoluhráčů.

Článek

"Bylo to pro mne velice těžké, hrálo se přece jen trochu jiným stylem. Možná až moc ofenzívně," zalitoval Jágr po zápase. Ve vyprodaném hledišti se v rukou místních fanoušků objevil transparent s nápisem Jaromíre, my pamatujeme rok 1968 i žertovný plakát Na Jágra je viagra. Mezi 4,5 tisíci diváky byl i gubernátor Moskevské oblasti Gromov.

Většina lidí na tribunách přiznávala, že na zápas se brodila čerstvě napadlým sněhem právě kvůli Jágrovi, který se před nástupem na led stihl pokřižovat. Další atrakcí byla premiéra trojnásobného vítěze Stanley cupu, útočníka Brylina v dresu domácích. Naopak český forvard Piroš ještě do hry nezasáhl.

Minuta ticha za Ragulina

Utkání vedle tradiční hymny předcházela i minuta ticha za zemřelého obránce Ragulina, která právě ve Voskresensku začínal slavnou kariéru. Jágr, jenž nastoupil v druhém útoku s krajanem Bednářem a centrem Kaljužným, hned při prvním střídání nebezpečně vystřelil na domácí branku, ale lotyšský gólman Skudra zachytil puk v lapačce.

Na ledě česká posila sibiřského celku podle informací klubového serveru strávila téměř celé oslabení, když na hanbě seděla další zámořská posila Omsku Nazarov. Celkově je v ruské superlize nyní už přes šedesát hráčů z NHL. Hosté se ubránili, ale ve 13. minutě jejich kanadského brankáře Maracla překonal po Brylinově asistenci Dylevskij.

Alespoň přihrávka

Hosté v první třetině vystřelili jen šestkrát, z toho ale Jágr třikrát. Hráči Chimiku si na něj dávali velký pozor a útočník přes těsné bránění těžko nacházel prostor. Přesto ukázal, jak těžko ho lze odstavit od puku Hvězdná chvíle nejlepšího českého hokejisty přišla ve 26. minutě, kdy oklamal dva obránce domácích a řítil se sám na branku. Jedině za cenu hákování ho zastavil Volkov.

Přesilovku, v níž Jágr nečekaně nedostal téměř příležitost, hosté nevyužili, ale 17 vteřin po návratu vyloučeného právě česká hvězda přihrála na vyrovnání Kaljužnému, jehož nepříliš tvrdá střela prošla Skudrovi do sítě. Gólman, jehož Jágr pamatuje ze společného působení v Pittsburghu, už ale víckrát neinkasoval a nerozhodný stav vydržel jen čtyři minuty, než Krikunov z přihrávky exsparťana Potajčuka vyrovnal.

V závěru i bitka

Vzápětí Ukrajinec ve službách Chimiku Ponikarovskij tvrdě narazil Jágra na mantinel. Omsk se v závěru utkání, kdy bylo na ledě hodně nervozity, snažil o vyrovnání, ale nevytěžil nic ani z přesilovek, při nichž se střídaly všechny řady. Čtyři minuty před koncem dokonce došlo k bitce, po níž se rozdávaly i osobní tresty, ale hosté už nenašli cestu k vyrovnání a jejich útočná snaha byla dost zoufalá. Domácí byli výrazně aktivnější a na střely vyhráli 30:17.

Jágr má před sebou nyní volný víkend, v pondělí ho čeká domácí premiéra v zápase s Čerepovcem, znovu před vyprodanou halou. Až na začátku příštího týdne by se měla v ruské superlize ukázat i nová akvizice moskevského Dynama Martin Havlát, který zatím trénuje doma v Brně a čeká až mu vedení klubu z ruské metropole zavolá, aby přiletěl.

Voskresensk - Omsk (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Dylevskij (Brylin), 33. Krikunov (Potajčuk) - 28. Kaljužnyj (Jágr, Bednář).
Sestava Omsku: Maracle - Gusev, N.Nikitin, Guskov, Rjabykin, Panov, I.Nikitin, Tverdovskij - Koroljov, Zatonskij, Kurjanov - Bednář, Kaljužnyj, Jágr - Kovalenko, Prokopjev, Chacej - Sušinskij, Subbotin, Nazarov.
Perm - Togliatti 3:4 (2:2, 0:1, 1:1)
Branky: 6. Golubničij, 8. Otmachov (Zíb), 46. Karpov - 1.Viktor Kozlov, 20. Něstěrov,35. Buturlin, 59. Vorobjev. Za Perm odchytal celý zápas Vladimír Hudáček.
Čerepovec - Dynamo Moskva 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky: 9. Rosa, 60. Charitonov.
CSKA Moskva - Ufa 6:0 (0:0, 3:0, 3:0)
Branky: 30. Kudašov, 34. Pronin, 40. Upper, 45. Nikulin, 47. Paršin, 58. Nikitěnko. Za CSKA odchytal celý zápas Jiří Trvaj.
Nižněkamsk - Jaroslavl 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)
Branky: 46. Razin - 21. a 31. Sčastlivyj, 34. Vlasenkov.
Kazaň - Spartak Moskva 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Branky: 22. a 35. Antropov, 18. Lysin, 25. F.Fjodorov, 42. Kovalčuk.
Petrohrad - Magnitogorsk 5:4P (2:1, 1:2, 1:1 - 1:0)
Branky: 3. Nemirovsky, 4. Golc, 34. Uott, 59. Čerbajev, 64. Michajlov - 9. P.Sýkora, 22. Atjušov, 32. Gusmanov, 54. Kajgorodov (P.Sýkora). Za Magnitogorsk odchytal celý zápas Roman Málek.

Reklama

Související témata: