Hlavní obsah

Brankář Málek skončil v ruském Magnitogorsku

PRAHA

Překvapivé odchody českých reprezentantů z nejvyšší ruské hokejové soutěže neberou konce. Posledním, kdo zatím dostal v Rusku okamžitou výpověď, je brankář Roman Málek. Bývalá opora pražské Slavie a Plzně skončila v Magnitogorsku v sobotu a už v úterý by se měla vrátit do České republiky. Málek se tak stal dalším Čechem, který musel nedobrovolně z Ruska odejít.

Foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Brankář Roman Málek zvažuje návrat do české extraligy.

Článek

"Je to rozhodnutí vedení, já jsem s tím ze své vůle nepraštil. Teď o tom nechci víc mluvit," citoval deník Sport evidentně rozčarovaného sedmadvacetiletého reprezentanta, který se vedle hledání nového angažmá musí postarat také o těhotnou manželku.

Magnitogorsk je sice v ruské lize na druhém místě, ale s Málkovými výkony prý nebyli funkcionáři Metallurgu spokojeni. V šestnácti zápasech udržel třikrát čisté konto, stejně jako jeho konkurent Andrej Malkov při třinácti startech. Ruský brankář, jenž měl krýt Málkovi záda, má však o něco lepší další statistiky. O dalším působišti mistra extraligy z předloňského ročníku se teprve rozhodne.

"Romanovou prioritou je zůstat v domácí soutěži, ale máme i nabídky ze zahraničí. Vše se bude odvíjet od jednání s ruskou stranou a se Slavií. Vše je teprve na počátku," řekl k aktuální situaci Málkův zástupce Robert Spálenka. Ten by se měl v nejbližší době sejít s Vladimírem Růžičkou, hlavním koučem a generálním manažerem pražské Slavie, jejíž je Málek kmenovým hráčem.

Rozhodne nejlepší nabídka

"Předpokládám, že o Romanovy služby bude mít zájem hned několik klubů, ale přednost v jednáních má Plzeň," nastínil Růžička předběžnou dohodu s celkem, v němž Málek před svým odchodem do Ruska působil a vytáhl ho až do semifinále extraligy. "Nezastírám ale, že půjde o peníze. Rozhodne nejlepší nabídka," řekl slávistický funkcionář.

Šéf plzeňského hokeje Tomáš Král ČTK přiznal, že bude o Málkův návrat usilovat, ale až v době, kdy budou jasně deklarovány formality rozvázání brankářova současného kontraktu s Magnitogorskem. "S Romanem jsme ve stálém spojení a nezastírám, že o něho zájem máme," konstatoval Král s tím, že i se současným gólmanem Tomášem Dubou jsou v Plzni nadmíru spokojeni.

"Zatím ale víme pouze to, že se Málek vrací domů. Kdy a s jakými podmínkami bude ukončena jeho smlouva v Rusku či vyřízena transferkarta, není jasné. A také žádnou konkrétní nabídku nám ještě nikdo neučinil," dodal Král.

Duba může nahradit Břízu

Přetlak na brankářském postu by Západočeši mohli částečně vyřešit uvolněním Duby, který je v Plzni na hostování do konce sezony, zpátky do Sparty. Pražský lídr soutěže totiž musí řešit zapeklitou situaci poté, co se vážně zranil zkušený gólman Petr Bříza a bude až šest týdnů mimo hru. "Už probíráme určité možnosti, ale zatím není nic uzavřeno," informoval ČTK ředitel Sparty Luboš Koželuh. "Můžeme to dotáhnout do konce za dva dny, nebo také za dva týdny," řekl.

Případný příchod Málka do Sparty je ale patrně neuskutečnitelné spojení. "Tam bych ho v žádném případě nepustil," vzkázal rázně Růžička sparťanským funkcionářům.

Málkův odchod mrzí českého trenéra Magnitogorsku Marka Sýkoru. "Je to skutečně rozhodnutí vedení. S Romanem mám dohodu, že do médií se k tomu nebudeme nyní vyjadřovat," řekl Sýkora Sportu. Klub se nyní pokouší získat jinou zahraniční posilu, ale do útoku. "Snažíme se získat Mariána Hossu," uvedl český kouč na adresu slovenské hvězdy Ottawy Senators.

Z Ruska, kde se kvůli výluce v NHL výrazně přiostřila konkurence, se v této sezoně předčasně vrátili například Tomáš Vlasák z Kazaně, Ondřej Veselý z Novosibirsku či Tomáš Žižka ze Spartaku Moskva.

Reklama

Související témata: