Hlavní obsah

Novotný: Konec v Rusku ještě není konec kariéry

PRAHA

Zkušený fotbalový obránce Jiří Novotný po dvou letech skončil své angažmá v ruském týmu Rubin Kazaň. Čtyřiatřicetiletý internacionál, jehož jméno je spjaté především s pražskou Spartou, se chystá najít nové působiště blíž České republice. Na konec kariéry ještě nemyslí, přestože momentálně doléčuje svalové zranění.

Foto: Archiv

Jiří Novotný

Článek

Novotný se už při svém odchodu ze Sparty do Kazaně netajil, že hlavním důvodem jeho přestupu je lukrativní kontrakt. "Během tamního angažmá jsem měl smlouvu, na kterou bych v české lize nemohl ani pomýšlet, účel to splnilo," potvrdil, že jeho ruská mise měla očekávaný finanční efekt.

Ani částky, o nichž se většině hráčů v tuzemsku může jen zdát, nezvrátily Novotného rozhodnutí dát po dvou letech ruské lize vale a vydat se zpět do vlasti. V Rusku odehrál během dvou let 46 zápasů a dal v nich sedm branek.

První rok byl lepší

Sám tvrdí, že lepší byl jeho první rok v Rusku. V něm odehrál 29 utkání a díky šesti zásahům dlouho patřil mezi nejlepší střelce soutěže. "Druhý rok už to nebylo ono. Pro nováčka je pokaždé druhá sezóna nevyzpytatelná, já jsem navíc většinu druhé poloviny sezóny promarodil," připustil, že si závěr představoval trochu lépe.

Klub byl ale s jeho výkony spokojen. Pokud byl stoper zdráv, patřil mezi stálice základní sestavy. "Ale k prodloužení smlouvy už mě ani nepřemlouvali. Dobře věděli, jak jsem trpěl odloučením od rodiny. Rozloučili se se mnou, na památku mně dali hodinky s klubovým znakem a tím to skončilo," popsal tečku za ruským angažmá.

Právě odloučenost od rodiny Novotného v Rusku ubíjela. Obvyklé sledování filmů na DVD jej časem omrzelo a ani chvíle trávené s českými fotbalovými i hokejovými kamarády podle něj nejdou prodlužovat donekonečna.

Zpestření přinášel hokej

Snažil se zpestřovat volný čas sledováním zápasů hokejistů, ale ani na to mu čas příliš nezbýval. "Bylo to už skoro pravidlo: když kluci hráli domácí zápasy, měli jsme většinou tréninky, byli na báze, nebo na cestě k utkání venku," litoval Novotný, že mu nebylo přáno rozehnat nudu ani oblíbeným sportem.

Zdravotní patálie začaly prý už v srpnu, před pohárovým dvojzápasem s Rapidem Vídeň. "Dlouho se to nezlepšovalo, a tak jsem to během podzimu odjel doléčit do Prahy. Teď mě dává dohromady fyzioterapeut Pavel Kolář," přiblížil fotbalista svůj současný program.

Dva roky před sebou

S lenošením však už hodlá brzy skončit, protože kariéru uzavřít ještě nechce. Navíc pevně věří, že jako volný hráč - bez nutnosti platit bývalému klubu odstupné - solidní angažmá brzy najde. Kde to bude, však ještě netuší. "Zatím nevím, zda to bude v zahraničí, nebo v české lize, po ničem jsme se s manažerem ještě ani nerozhlíželi. Ale jedno vím jistě: na dvě sezóny si ještě troufám," naplánoval si.

A až kopačky definitivně pověsí na hřebík? "Ještě nemám jasno, ale u fotbalu bych rád zůstal," svěřil se třiatřicetinásobný reprezentant, který patří k nejzkušenějším aktivním českým hráčům vůbec. V součtu už má totiž na kontě 422 ligových zápasů.

Reklama

Související témata: