Hlavní obsah

V Omsku jsou z Jágra nadšení

Po prvním domácím zápase českého hokejisty Omsku Jaromíra Jágra stoupají naděje domácích příznivců na vzestup v tabulce ruské superligy. Avangard je obhájcem titulu, ale v době příchodu Jágra se trápil na 12. místě tabulky. Jágr v zápase proti Čerepovci zařídil výhru 4:1 gólem a asistencí. A to i přesto, že utkání odehrál nachlazený a se zvýšenou teplotou.

Článek

"Už bylo na čase, výhru jsme potřebovali jako sůl," oddechl si na tiskové konferenci po utkání trenér Valerij Bělousov. "Zejména z psychologického pohledu, protože doma se nám už dlouho nevedlo. V souboji o postup mezi nejlepší osmičku pro play off jsme začínali nabírat ztrátu a byl už nejvyšší čas zabrat," doplnil.

Omsk se po výhře posunul v tabulce na jedenáctou příčku a na osmý SKA Petrohrad, s nímž změří síly ve středu, ztrácí čtyři body. Čerepovec, jenž stále nemůže počítat se zraněným českým gólmanem Dušanem Salfickým, se naopak propadl na šestou pozici. Kouč hostí Sergej Michalev složil Jágrovi poklonu. "Ukázal, že zůstává tím stejně vynikajícím Jágrem i v naší nejvyšší soutěži," pravil po zápasu.

Puk na památku

Dvaatřicetiletý český útočník otevřel skóre hned ve třetí minutě utkání střelou po ledě, kterou zakončil přesilovkovou spolupráci s Maximem Sušinským. Podle serveru gazeta.ru si vzal puk za svoji první trefu v superlize na památku. I druhý kanadský bod si Jágr připsal v početní výhodě. Ve druhé třetině stál na začátku akce, kterou zakončil úspěšně bývalý útočník Vítkovic Alexander Prokopjev.

"Bylo opravdu zapotřebí vyhrát, abychom si konkurenty nenechali příliš utéct. Doufám, že tohle je teprve první krok," řekl Jágr po zápasu listu Sovětskij sport. Dodal, že velkou pochvalu zaslouží také fanoušci, kteří na tribunách beznadějně vyprodaného Blinovova stadionu mužstvo neúnavně povzbuzovali.

Omští trenéři ustoupili v utkání od pravidelného střídání pětek při přesilových hrách a v početní výhodě posílali na led speciální formaci, kterou tvořili Jágr s Bednářem, Sušinskij s Prokopjevem a obránce Rjabykin. Právě přesilovky dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru během tréninku se spoluhráči důkladně nacvičoval a Omsk v nich v pondělí Čerepovci vstřelil tři ze čtyř branek.

Změna brankáře nepomohla

Olympijský vítěz z Nagana byl stejně jako v pátek ve Voskresensku, kde si připsal bod za přihrávku na jediný gól Avangardu, pod drobnohledem diváků i soupeře. V hledišti bylo vidět i transparenty s Jágrovým číslem 68 a česká hvězda patřila podle on-line přenosu na oficiální internetové stránce klubu mezi nejaktivnější. I na střely domácí vyhráli 29:20 a hostům nepomohla ani skutečnost, že gólmana Maxima Michajlovského nahradil od druhé třetiny Viktor Čistov.

Po zápase na Jágra čekala u postranního východu z haly skupina fanynek a podle deníku Sport si hráč jen stěží proklestil cestu k autu. Úplně se na něj sápaly, chtěly se s ním vyfotografovat a některá žadonila o podpis, napsal list. V NHL nejlépe placený světový hokejista rozdal ve tmě několik autogramů a vyrazil na večeři.

Reklama

Související témata: