Hlavní obsah

Slovan Bratislava připravuje oslavy federálního titulu

BRATISLAVA

Hokejový klub Slovan Bratislava oslaví 4. prosince 25. výročí zisku jediného federálního titulu mistra Československa. Na ledě proti sobě nastoupí téměř původní sestava Slovanu z roku 1979 a výběr světa s Fetisovem, Makarovem, Krutovem, Jakuševem, Salmingem, Králíkem, Ebermannem, Novým, Martincem, Künhacklem a dalšími.

Článek

V dresu Slovanu se na ledě se objeví také slavný útok bratrů Šťastných, Sakač, Rusnák, Bezák, Miklošovič a Bukovinský. Oslavy se už nezúčastní tehdejší trenéři Slovanu Laco Horský a Miro Kubovič, hráči Dušan Pašek, Vlado Urban a Dušan Žižka, kteří zemřeli. Lahůdkou bude účast slovenského rodáka, hokejové legendy Stana Mikity, který bude koučem výběru světa.

"Původně jsme chtěli jubileum oslavit na jaře, ale nestihli jsme vše připravit na důstojné úrovni, jak si tato událost zaslouží. Teď je všechno připravené výborně," uvedl jeden z organizátorů akce, současný europoslanec Peter Šťastný. Právě on oslovil světové hvězdy, mezi nimi například Phila Esposita, který však nemůže do Bratislavy přijet.

Manažer Slovanu Maroš Krajči netajil, že tato akce by měla vyslat také signál k obnovení společné česko - slovenské hokejové ligy. "Slovan tuto myšlenku už dlouho podporuje," dodal.

Šťastní nasázeli 103 branek

Slovan získal titul jako první slovenský klub v historii československé hokejové ligy. V rozhodujícím zápase 25. března 1979 zvítězil nad Pardubicemi 6:2 v předposledním kole sezóny. Útok bratrů Šťastných přispěl k zisku historického titulu 103 góly. Na stadiónu Slovanu vypukly oslavy, které se postupně přenesly do bratislavských ulic.

Klub hrál od roku 1945 pod názvem ŠK Bratislava a od roku 1948 se přejmenoval na Slovan Bratislava. Klub skončil 18krát na druhém místě federální ligy. Největšími soupeři Slovanu byly v tomto období především Jihlava a Brno. Ze slovenských mužstev získaly federální titul ještě Košice (1986 a 1988) a Trenčín (1992).

Reklama

Související témata: