Hlavní obsah

Rosa: Nikde se nebrání tak, jako v Rusku

MOSKVA

V kanadské juniorské lize kdysi sbíral body jak na běžícím pásu, dařilo se mu i při angažmá ve Finsku, nyní vede bodování i žebříček střelců ruské superligy. Poslední bodový zářez si český útočník Pavel Rosa připsal v pondělí v Kazani, kde svým gólem v prodloužení rozhodl o výhře Dynama Moskva. Ve středu poskytl Rosa rozhovor ruskému deníku Sport-Express.

Článek

V pondělí jste v Kazani vstřelil vítěznou branku v prodloužení, když na trestné lavici pykala hvězda domácích Ilja Kovalčuk. Jak jste viděl jeho vyloučení?Můj pohled na vyloučení nemůže být objektivní, vždyť já hrál přece za soupeře Kazaně. Nicméně si myslím, že bylo nařízeno správně. Kovalčuk je bezesporu jeden z nejlepších mladých hokejistů současnosti, ale občas s ním cloumají emoce. Na to nakonec jeho tým v pondělí doplatil. Ale on měl přitom v zápase několik skvělých příležitostí, jen mu trochu chybělo štěstí.

Zato Vy jste se na hru v ruské superlize adaptoval neuvěřitelně lehce. Kralujete statistikám a předčil jste všechny ruské hvězdy, které se vrátily domů.Když tak o tom přemýšlím, asi jsem měl o něco lepší výchozí pozici. Vždyť já nečekal doma kvůli stávce NHL jako ruské hvězdy a začal hrát hned od začátku. Navíc jsem ani nestartoval na posledním mistrovství světa, takže jsem měl dost času na regeneraci a do ruské ligy jsem vtrhl s elánem. Ale už se začínají prosazovat i domácí hvězdy jako Dacjuk, nebo Kovaljov.

Hraje se vám v Rusku dobře?Trochu mě zaskočilo, že se v Rusku tak urputně brání, to mi v prvních zápasech přece jen dělalo poněkud problémy. Ve Finsku, kde jsem hrál předtím, vládlo přece jen ofenzívnější pojetí. Taky jsem si špatně zvykal na odlišné pískání rozhodčích. Připadá mi, že rozhodčí v ruské lize mnohdy pouští zákroky, za které by se v NHL, nižší AHL i evropských soutěžích normálně vylučovalo.

Poměrně dlouho jste se neprosadil do české reprezentace, i když se vám v minulosti často bodově dařilo. Čím to?Hrál jsem dlouho v Americe, ale drtivou většinu času v nižších soutěžích, za farmu Los Angeles Kings. A reprezentační trenéři pochopitelně upírali pozornost především na hráče, kteří se prosazovali v NHL. Ale po návratu do Evropy mě viděli několikrát v akci a brzy následovala i pozvánka do národního týmu.

Budete hrát i na turnaji Rosno (bývalý turnaj Baltika, pozn.redakce)?  To nevím. Trenéři reprezentace mají momentálně k dispozici obrovský okruh hráčů, záleží zda se dostanu do nominace. Ale bylo by hezké sehrát na mém současném "domácím" ledě v Lužnikách nějaký zápas v českém dresu. Za národní tým nastupuji vždy rád a mým cílem je dostat se do kádru pro mistrovství světa.

Reklama

Související témata: