Hlavní obsah

Kovalčuk je v superlize obdobou Jágra

PRAHA

Sobotní zápas ruské superligy mezi Avangardem Omsk a kazaňským týmem Ak Bars měl být slovy ruského tisku utkáním velkých hokejových egoistů. Na ledě proti sobě měly poprvé stanout hvězdy severoamerické NHL Jaromír Jágr a Ilja Kovalčuk. Druhého jmenovaného však nakonec trenér Zinetula Biljaletdinov na led neposlal, a tak měl cestu 'umetenou' kladenský rodák, autor branky a asistence při výhře Omsku 5:4.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaromíra Jágra srovnávají v Rusku s Iljou Kovalčukem.

Článek

Souboj Jágr - Kovalčuk přitom budil v ruských médiích velké očekávání. "Pokud bychom chtěli v ruském hokeji najít obdobu Jágra, pak by to byl jedině Kovalčuk. Jágrovský dribling, jágrovské uvolňování v rohu kluziště a koneckonců i jágrovský egoismus, charakteristický pro všechny rozené střelce - všechno tohle má v Rusku jedině číslo 71 z Ak Barsu," mínil list Sport Express, který před sobotním zápasem věnoval šlágru dvě strany.

V Severní Americe prý nikdo z hokejových odborníků nepochybuje o tom, že "Jágr = Kovalčuk + chytrá přihrávka".

Jágr: Kovalčuk je rychlejší než já

Český hokejista se podobným srovnáním usmívá. "Kovalčuk že by byl ruský Jágr? To ne, on je rychlejší," uvedl olympijský vítěz z Nagana. I jeho prý na začátku kariéry srovnávali s jinými hráči; nemohl si však vzpomenout s kterými.

"My máme s Kovalčukem úplně jiný styl hry. Já se snažím více pomáhat spoluhráčům, je to pro mě zajímavější, mám radost ze hry celé pětice, z krásných kombinací. Samozřejmě, jsem starší. A všechno tohle přichází se zkušeností. Myslím, že i Kovalčuk se časem změní," nechal se slyšet dvaatřicetiletý Jágr.

Také o jedenáct let mladší Kovalčuk prý o podobných srovnáních slyšel, ale odmítá se k nim vyjadřovat. "Já jsem Kovalčuk, on Jágr. Nechci se podobat nikomu," uvedl nejlepší střelec uplynulého ročníku NHL, který prý na Jágrovi oceňuje především jeho silné ruce, s nimiž dokáže tvrdě a přesně střílet.

Jágr s Kovalčukem si prý nejsou podobní jen na ledě, ale i mimo něj. List Sport-Express připomněl Jágrovy spory s trenérem Pittsburghu a podobné neshody Kovalčuka v Atlantě.

Reklama

Související témata: