Hlavní obsah

Jágr: V Omsku jsem se neloučil, rád se tam vrátím

Michal OsobaPrávo

Po porci devítí zápasů v ruské Superlize, v nichž zaznamenal dvanáct bodů, přiletěl Jaromír Jágr na pár dní domů. Délku jeho pobytu v Čechách ovlivní jednání v zámořské NHL, hokejistova chuť do tréninku i zdravotní stav jeho otce.

Článek

Rozloučil jste se v Omsku? Zdá se, že po návrhu hráčské asociace se start NHL přeci jen přiblížil... Nikomu jsem nic neříkal, věřím, že se tam ještě vrátím. Pokud se v zámoří začne hrát, tak určitě ne tak brzo, abych do Ruska ještě nestihl zajet. Za dva tři dny letím zpátky a myslím, že tam minimálně dva týdny zůstanu. A budu se vracet rád.

Takže s prvními týdny v ruském angažmá u vás vládne spokojenost. Určitě. Asi to je překvapení pro všechny, ale já jsem v Rusku hrozně spokojený. Zázemí je výborné, organizace skvělá, hráči taky, hraje se tam dobrý hokej, všechno bez problémů. Jsem v Omsku šťastný, jen škoda, že je to tak daleko.

Chybí vám vůbec v Rusku něco? Z hokejového hlediska nic. Nevýhodou je akorát cestování, když den předem létáme na zápasy nebo spíme na báze. Vzdálenosti jsou obrovské, to je jako kdybychom každý týden létali z New Yorku do Los Angeles, takže moc volného času nemáme.

Těšil jste se tedy domů? To určitě, udělám si tady ty tři dny takové malé Vánoce, protože v Rusku jsou později a já v Čechách přes svátky nebudu. Mám volno do 18. prosince, nechci tam přijet na poslední chvíli. Musím zase v Omsku začít s tréninkem, čekají nás důležité zápasy.

Takže si z Ruska vezete dárky pro rodinu a blízké? Na to mám ještě spoustu času. Teď čekám na slevy. (smích)

Dostanete alespoň v době českých Vánoc volno? Snad jo. Mám slíbené, že nebudu muset na bázu. Uvidím, jak to dodrží.

Co ruský hokej? Je tak hrubý, jak se říká? Některé zápasy jsou v tomto ohledu jednodušší, ale třeba ten poslední v Novosibirsku byl ještě tvrdší, než jsou duely v NHL. Spousta bitek, hodně vyloučení... Možná proto, že Omsk vyhrál titul, takže se na něj spousta týmů ze spodku tabulky chce vytáhnout.

Jak se s tím vypořádávají rozhodčí? Zkuste je srovnat s českými. To se nedá. Tam nějaké držení za ruku, za nohu, to se vůbec nepíská. To je hokej s wrestlingem dohromady. Člověk musí být chytrý a využívat další spoluhráče, protože hrát jeden na jednoho je strašně obtížné. Byl jsem na to zvyklý, ale v ruské lize to prostě nejde. Když tě obránce chytí, nemáš kam ujet. Určitě je složitější se tam prosadit.

S tím, jak se prosazujete vy osobně, jste spokojený? Na spoustu věcí ještě pořád nejsem přivyklý a chvíli potrvá, než se přizpůsobím. Z devíti zápasů, co tam jsem, jsme prohráli jediný, ale myslím, že máme dost kvalitní mužstvo na to, abychom vítězili ještě víc. Zápasy jsou dost vyrovnané, ať hrajeme s prvním nebo posledním. Chodí na nás plné haly a utkání jsou vyhecovaná. Když nám dal předposlední Novosibirsk gól, radovali se, jako kdyby vyhráli Stanley cup.

Jste z maratónu tréninků a zápasů hodně unavený? To zas ne. Oni vědí, že cestování je hodně náročné, takže dostáváme jednou nebo dvakrát týdně úplně volno, víc než v Americe nebo v Česku.

Mluví se o tom, že by Omsk rád angažoval Tomáše Kaberleho. Parťák z Kladna by se vám asi hodil... Tomáš je vynikající obránce a v Čechách neměl konkurenci. Ale já o tom s nikým nemluvil, nemám právo do jednání zasahovat. Hlavně nerozumím tamní klubové politice. Když vítěz ligy vymění šest hráčů, težko to lze chápat. Přestupuje se daleko více než v NHL, podle mě tři čtyři hráče teď během pauzy vymění. Třeba před předposledním zápasem vyhodili najednou pět hráčů a vzali místo nich nové. Můžeš mít podepsanou smlouvu a oni tě hned vyhodí. Tomáš by byl velkou posilou, ale neměl by to jednoduché. Třeba ofenzívní bek Tverdovskij, který v NHL dělal přes padesát bodů za sezónu, vůbec nechodí na přesilovky. Některým věcem člověk v Rusku nerozumí. Ani by se je neměl snažit pochopit a brát je, jak jsou.

Co sibiřská zima? Zrovna si říkám, že je tady v Praze nějaké teplo. Ale jo, už jsem si tam zvyknul. Je tam taková divná, teplá zima. V Moskvě je na nule, ale bylo tam pro mě chladněji než v Omsku, kde je minus dvacet.

Jak moc jste v Rusku populární? Můžete vyrazit na ulici, aniž by vás někdo poznal? Ten ohlas je větší, než jsem čekal. Po ulici ale hlavně moc nechodím, převážejí mě autem. Ne proto, aby mě nepoznali, ale abych neumrzl...

Jaký je zdravotní stav vašeho otce? Ruská média psala, že se zhoršil... Podle mě to napsala jenom proto, že jedu domů, nechci se k tomu vyjadřovat.

Vaše plány mohou pořádně změnit jednání v zámořské NHL. Co říkáte na návrh hráčské asociace? Kromě jiného počítá s 24procentním snížením platů, což by u vás znamenalo přes dva a půl miliónu dolarů ročně. Poprvé jsem to viděl až v letadle v novinách cestou do Prahy. Nezajímal jsem se o to, v Rusku o tom ani moc nepsali. Nečekal jsem, že snížení by bylo tak razantní. Před měsícem nabídla asociace pět procent, teď 24 procent, tak jsem zvědavý, kam to půjde dál. (úsměv)

Je ten návrh podle vás dostatečně vstřícným krokem k tomu, aby NHL začala? Já jsem u jednání nebyl, takže nevím, jaké další body byly navrhnuty. Každopádně nemůže jít jen o celkové snížení, ale o to, aby se platy dál nestupňovaly a nebyly za chvíli třeba na dvaceti miliónech. Za chvíli můžeme být tam, kde jsme dnes. Ale když jednání budou pokračovat, myslím, že NHL začne.

Přejete si vůbec, aby se v zámoří začalo hrát? V Rusku jste podle svých slov spokojený? Ale určitě, NHL je pořád NHL a já bych si ji rád zase zahrál.

Reklama

Související témata: