Hlavní obsah

Krasobruslaři Beránková s Dlabolou v první desítce

WASHINGTON

Sportovní dvojice Kateřina Beránková, Otto Dlabola je po krátkém programu krasobruslařského MS na desátém místě. Největší česká naděje na washingtonském šampionátu tak po první části soutěže úspěšně útočí na první desítku, čímž by vylepšila své umístění z loňského Nagana, kde skončila jedenáctá.

Foto: ČTK

Ruský sportovní pár Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin byl během krátkého programu suverénní.

Článek

Soutěži dominovali Rusové a Číňané, kteří mají v první desítce po třech párech. Vítězové z minulého šampionátu v Naganu Süe Šen a Čao Chung- po ztratili šanci na průběžné vedení při sólové kombinované piruetě, při které Čao klopýtl. Vzhledem k tomu, že tento prvek patří mezi povinné součásti krátkého programu, zaplatili Číňané za tuto chybu znatelnými bodovými srážkami.

Suverénní vystoupení předvedli mistři Evropy z Malmö Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin. "Jsme velmi dobře připraveni a naprosto spokojeni s tím, co jsme tady předvedli. S každým závodem se nám zvyšuje sebevědomí," řekl Marinin, který společně se svou partnerkou čínský pár porazil i v letošním finále Grand Prix v Petrohradu.

Volné jízdy sportovních dvojic, které rozhodnou o konečném pořadí, jsou na programu v noci ze středy na čtvrtek středoevropského času.

Bezchybný Pljuščenko vyhrál svou kvalifikační skupinu

Rus Jevgenij Pljuščenko potvrdil už v kvalifikaci roli největšího favorita soutěže mužů na mistrovství světa v krasobruslení ve Washingtonu. Šampion z roku 2001, jemuž loni v obhajobě titulu zabránilo zranění, předvedl v kvalifikaci téměř bezchybný výkon, za který dostal i jednu nejvyšší známku, a s přehledem vyhrál skupinu A.

"Jsem spokojený," tvrdil Pljuščenko novinářům. "Bruslil jsem dnes čistě a předvedl jsem novou kombinaci skoků," dodal, přičemž na mysli měl kombinaci čtverného a dvou trojitých skoků, kterou úspěšně ustál.

Skupině B dominoval domácí reprezentant Michael Weiss před Japoncem Takešim Hondou. Český krasobruslař Tomáš Verner obsadil jedenácté místo a zajistil si tak účast v další fázi soutěže. Tou je krátký program, do něhož z každé skupiny postupuje prvních patnáct závodníků.

V kvalifikaci nešlo jen o postup, její výsledky se totiž započítávají i do celkového skóre. Soutěž dnes pokračuje krátkým programem, jehož výsledky se sčítají s kvalifikací v poměru 30 plus 20 procent. Volné jízdy, po nichž se budou rozdělovat medaile, jsou na programu ve čtvrtek.

Reklama