Hlavní obsah

Jágr na MS nemyslí, hlavně chce pomoci Omsku

Postup s Omskem do play off ruské superligy, to je momentálně priorita českého hokejového útočníka Jaromíra Jágra, který hájí barvy Avangardu Omsk. V příštích dnech se s klubem představí na turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradu, ale ligová klání jsou pro něj důležitější. Na druhé koleji jsou pro Jágra nyní i úvahy o možném startu na mistrovství světa ve Vídni.

Článek

"Pro nás je vrchol, abychom se dostali do osmičky. To je nejdůležitější," řekl dvaatřicetiletý Jágr v rozhovoru s českými novináři v Petrohradu.

Omsk je momentálně na osmém, posledním postupovém místě, ale má odehráno o dva zápasy více než Nižněkamsk. "Je to na rozhraní. Do konce je devatenáct utkání, a kdyby nás potkala krize, bylo by to hodně špatné," prohlásil olympijský vítěz z Nagana a držitel dvou prstenů za triumf ve Stanleyově poháru.

Po nedávných prohrách dokonce kabinu týmu navštívil gubernátor omské oblasti a hráče rozhodně za výkony nepochválil. "Tlak na mužstvo je obrovský. Kdybychom neudělali osmičku, nebylo by to příjemné - s takovým rozpočtem, jaký tady je," řekl Jágr. Po jeho listopadovém příchodu do Ruska se klub zvedl. "Neprohráli jsme deset zápasů za sebou, ale ztráta byla veliká. Navíc vyhrávali i ostatní," podotkl odchovanec Kladna, v jehož dresu sezónu začal.

Návrat do Čech Jágr nevylučuje

Při odchodu prohlašoval, že není vyloučené, že se v sezóně ještě do Česka vrátí. Jak reálné to je nyní, ale Jágr nechtěl moc komentovat. "Těžko budu něco vylučovat. Nevím také, jak to bude s NHL. Nyní mám smlouvu do konce dubna v Omsku," řekl. Dění v zámoří moc nesleduje. "Šance, že by se začalo hrát, je vždy. Dokud to stoprocentně nevyloučí, šance pořád je," soudil Jágr.

Jméno nejlépe placeného hráče kanadsko-americké soutěže v loňské sezóně bylo v českém tisku v minulých dnech spojováno i s jeho účastí na MS v Rakousku. Jágr se k této myšlence ale zatím staví vyhýbavě.

"Letos jsem o tom s nikým nemluvil. Do mistrovství jsou ještě tři čtyři měsíce. Uvidím, jak se budu cítit. To bude to nejdůležitější," podotkl. Na únorových Švédských hrách ale určitě hrát nebude. "Dlouho jsem nebyl doma a ve smlouvě mám, že mě uvolní, takže pojedu," vysvětlil.

V současnosti nehrajeme v pohodě

Momentálně se ale přece jen jeho myšlenky ubírají k turnaji Super Six. "Jaké jsou naše šance, se těžko odhaduje. Neviděl jsem ostatní, takže mohu těžko srovnávat. Znám jen Zlín. My ale nehrajeme v současnosti v takové pohodě, abychom si řekli, že s lehkostí postoupíme do finále," pravil.

Přesto by v Petrohradu rád vyhrál. "Třeba nám to tady pomůže a rozehrajeme se. Já vyhrávám rád a je jedno, za který tým a na jakém turnaji," dodal Jágr, jenž si dobře pamatuje, že v roce 1977 vyhrálo podobný turnaj mistrů - jen pod jiným názvem - Kladno.

Reklama

Související témata: