Hlavní obsah

Klub propustil dva provinilce ze švédské hokejové reprezentace

PRAHA

Hokejový klub ve švédském Linköpingu s okamžitou platností ukončil spolupráci s reprezentanty Kristianem Huseliusem a Henrikem Tallinderem. Oba byli společně s dalším švédským hokejistou Andreasem Liljou z Mory minulý týden při Švédských hrách zapleteni do sexuálního skandálu. Třetí hříšník se sice v klubu nedočkal vyhazovu, dostal ale distanc do konce sezóny.

Článek

Trojice nedorazila k utkání s Českou republikou proto, že byla v té době vyšetřována policií kvůli podezření ze znásilnění. To se nakonec neprokázalo, ale vyšlo najevo, že hokejisté pozdě v noci před utkáním sexuálně zneužili jednadvacetiletou opilou dívku, která nebyla s to plně kontrolovat své jednání. Švédský hokejový svaz je již minulý týden potrestal zákazem reprezentace nejméně do konce této sezóny, tedy i na mistrovství světa v Rakousku.

"Linköping je klubem, který vyznává určité hodnoty slušného chování. Jde tedy o naši reputaci a o to, jaké signály bychom jejich ponecháním v hráčském kádru vyslali navenek," řekl na tiskové konferenci ředitel klubu Mike Helber.

Druhý klub švédské ligy k tomuto kroku sáhl i přesto, že hlavně Huselius patřil k největším hvězdám letošního ročníku Elitserien. Šestadvacetiletý útočník měl aktuálně nejlepší formu ze všech hráčů a vedl kanadské bodování. Stihl nasbírat 49 bodů za 14 branek a 35 asistencí, přestože vynechal jedenáct zápasů a odehrál jich jen čtyřiatřicet.

Huselius a Tallinder normálně nastupují v NHL

Huselius a Tallinder normálně nastupují v NHL a domů do Švédska přijeli hrát jen kvůli výluce v zámoří. Huselius má kontrakt s Floridou a Tallinder s Buffalem. O klubovém osudu posledního z trojice Lilji ještě není rozhodnuto.

V nedělním rozhovoru pro švédskou tiskovou agenturu TT všichni tři hráči uvedli, že "rozumí morálnímu rozhořčení veřejnosti" nad svým činem. Nevyslovili však žádnou omluvu nebo lítost nad tím, čeho se dopustili. "Myslím, že dost dobře nechápou, oč tu běží. Jsem zklamán, protože jsem doufal ve víc," vyjádřil se k rozhovoru předseda Švédského hokejového svazu Christer Englund.

Zároveň však odmítl komentovat otázku, jakou budoucnost mají Lilja, Huselius a Tallinder v reprezentačním celku po vypršení jejich nynějšího trestu.

Lillja poprosil za odpuštění

Podle agentury AP až na pondělní tiskové konferenci viditelně zdrcený Lilja přečetl prohlášení, ve kterém poprosil veřejnost, včetně postižené ženy, za odpuštění. "Jsem z toho incidentu dosud v šoku," řekl. "Kdybych mohl vrátit svůj život o pět šest dní zpátky a zařídit jinak některé jeho části, udělal bych to. Ale tak jednoduché to není," dodal zdrceně.

Klubový ředitel Jan Simons jeho jednání tvrdě odsoudil, ale také mu nabídl pomocnou ruku. "Potřebuje pomoc a my mu ji nabídneme. Za pár dní si sedneme a připravíme mu program," řekl Simons na adresu hokejisty, který si na polovinu března zamluvil letenku do zámoří, kde mu skončí smlouva v Nashvillu. "Nejdřív si ale musím vyřešit situaci v rodině. Jak to bude trvat dlouho, nedovedu odhadnout. Nejspíš bude snadnější vrátit se jako hokejista, než si urovnat osobní život," dodal smutně Lilja.

Reklama

Související témata: