Hlavní obsah

Rosa se těší na play-off v ruské lize

NOVOGORSK (Rusko)

Překvapení už v prvním kole očekává v play-off ruské superligy český hokejový útočník Pavel Rosa hrající v dresu moskevského Dynama. Čtvrtfinálové série začínají v Rusku tento pátek. Dynamo, vítěz základní části, nastoupí proti Něftěchimiku Nižněkamsk. A pátý muž produktivity ruské soutěže má o kandidátech na titul jasno.

Foto: www.dynamo.ru

Pavel Rosa

Článek

"Favority jsou Kazaň, Omsk, Togliatti a Dynamo. Myslím, že jeden z nich nepostoupí do druhého kola. Omsk nebo Kazaň. Doufám jen, že to nebudeme my," přál si v rozhovoru pro ČTK Rosa, který už se na play-off velice těší.

Jeho mužstvo stráví celou dobu soutěže na klubové základně v Novogorsku nedaleko Moskvy. V Rusku je běžnou praxí, že se hráči před všemi zápasy připravují na "báze".

Že bude stejná praxe i při play-off, ale hráčům Dynama předem nikdo z vedení klubu neřekl. "Ale tušili jsme to. Už během sezóny jsme tady spali noc před domácím zápasem," uvedl útočník.

Vedení by rádo na stupně vítězů

Na jednu stranu je to podle něj dobře. "Soustředíme se jenom na hokej. Až se ale začne hrát, potřebuje se hráč odreagovat, přijít domů a zapomenout na všechno, aby se mohl soustředit na další zápas. Tady není co dělat a člověk myslí jen na hokej. A když odehrál zápas špatně, hůře se pak z toho dostává," uvedl Rosa pohodlně usazený do kožené klubovky v přízemí hotelového domu, kde jsou hráčům k dispozici posilovna, bazén, sauna, promítací sál i tréninková hala.

Vedení klubu prý během sezóny mluvilo o tom, že by Dynamo mělo v play-off skončit do třetího místa. "Samozřejmě všichni chtějí vyhrát a tím, že jsem skončili první v sezoně, budou na nás vyvíjeny tlaky. Očekávání je vysoké," uvedl Rosa. Hlavně v prvním kole při zápasech s Něftěchimikem budou prý všichni čekat vítězství Dynama.

Ruskou ligu sleduje celý svět

Podle zkušeností z Finska a Spojených států je zvyklý, že v play off se způsob hry zcela změní. "Je větší nasazení hráčů, všichni skáčou do střel, více se obětují. Vědí, že každý den by mohli skončit. Očekávám, že i tady budou hrát všichni o hodně lépe než v základní části," řekl pátý muž kanadského bodování. Profesionálně hraje hokej osmým rokem, play off si zahrál sedmkrát. V Rusku to bude poprvé.

Ruskou superligu sleduje tuto sezónu celý svět, hraje zde totiž nezvykle velké množství hokejistů ze zámoří, kteří přišli po výluce NHL. "Tým, který vyhraje tento rok, na ten se bude později vzpomínat jako na ten trošičku lepší než jiné roky, kvůli tomu, že je tady tolik světových hráčů a všichni to sledují," myslí si útočník, který jako příklad obrovského zájmu světa o ruskou ligu uvedl Kanadu, odkud pochází jeho manželka.

Kanadská manželka zůstala v Moskvě

"Manželčina rodina nebo kamarádi nikdy o Rusku nic nevěděli. Tuto sezónu byly jeden nebo dva zápasy v televizi v přímém přenosu! Lidi vůbec nevěděli, jaký hokej se v Rusku hraje. Teď se o nás zajímá celý svět," popsal.

Jeho mladá žena čeká doma v Moskvě. "Říkal jsem jí, ať jede domů do Kanady, ale ona nechce. Kdybychom vyhráli, chce u toho být," uvedl hráč, jehož prý manželka doprovázela při každém play-off. "Je součástí mých úspěchů," dodal. Oba jsou připraveni, že Rosa může zůstat na bázi až do 12. dubna. Pokud bude jeho tým postupovat, trenér je prý domů nepustí.

Na špici bodování? Mohlo to být lepší

Současnou sezónu považuje Rosa za vynikající. "Já sám jsem skvěle začal ale potom se mi nějak přestalo dařit. Můžu si za to sám, nedával jsem góly," zhodnotil svůj výkon útočník, který v tabulce střelců skončil třetí. "Mohlo to být lepší, ale jsem spokojený. Přece jen jsem hokejově mladý a zkusím se poučit z této sezóny, aby se to příště nestalo," uvedl sedmadvacetiletý hráč, který má v Dynamu smlouvu i na příští rok.

Reklama

Související témata: