Hlavní obsah

Play-off ruské ligy očima Radima Rulíka

PRAHA

Osm českých hokejistů zasáhne do vyřazovací části ruské superligy, jejíž první zápasy jsou na programu v pátek. Jaké jsou šance jednotlivých adeptů na 'cara' ruského hokeje? Přinášíme pohled bývalého asistenta trenéra Omsku Radima Rulíka, jenž po angažmá v Karlových Varech převezme v příští sezóně kádr Plzně.

Foto: PRÁVO

Radim Rulík

Článek

Tipnout favorita je podle Rulíka těžké, na titul myslí šest týmů. "Moc šancí podle mě nemá Nižněkamsk a Novokuzněck, ale příliš nevěřím ani Toljatti. I když v Rusku se hraje na tři vyhrané zápasy, v nichž může překvapení přijít spíše než v sérii na čtyři vítězství," říká zkušený kouč, jenž vedle klubových povinností také plní roli jednoho z asistentů u české hokejové reprezentace.

Dynamo-Nižněkamsk

Trenér Dynama Moskva Krikunov loni působil v Nižněkamsku, takže se dá čekat vyhecovaná série. Ale Dynamo má kvalitu, i když ho soupeř může potrápit. Moskevský tým řadím mezi favority na titul.

Toljatti-Novokuzněck

Toljatti praktikuje systém z dob trenérů, jako byl Tarasov, kdy sovětská sborná sbírala jeden úspěch za druhým. Tráví nejvíce času ze všech týmů na báze, mají dlouhé tréninky a hráči jsou drženi pod zámkem. Proto také hrají špičku, i když nemají nabitý kádr. V play-off ale bude rozhodovat kvalita, takže přes čtvrtfinále si myslím, že přejdou, ale pak se může projevit únava a budou mít problémy. Novokuzněcku nedávám velké naděje.

Magnitogorsk-Omsk

Omsk má sice nejvíce inkasovaných branek v základní části, ale statistika je zavádějící. Hodně gólů dostával v první polovině sezóny, po příchodu gólmana Maracla se v defenzívě zlepšil a udělal šňůru vítězných zápasů, takže si nemyslím, že by byl v obraně slabší. Obě mužstva jsou velice silná a vyrovnaná, dobře se znají.

Maracle chytal minulou sezónu za Magnitogorsk, který navíc dříve vedl současný kouč Omsku Bělousov. Série bude mít nádech derby, i když ne geograficky. Omsk může hodně těžit ze hry Jágra, z jeho strany je největší nebezpečí, je to tvůrce hry s famózními přihrávkami. Uvidíme, jestli má Magnitogorsk takové typy, které by si ho mohly vzít na starost.

Kazaň-Jaroslavl

Jestli může tato série dopadnout podobně jako třeba Sparta s Vítkovicemi? Může se to stát. Jaroslavl je pod finským trenérem Heikkilou špičkově připravena, na tři zápasy by mohla překvapit.

Kazaň má na jména nejlepší tým v superlize, bude pro ni hrát výhoda domácího prostředí v případném rozhodujícím duelu, určitě má na titul. Ale ten může získat pět šest týmů z elitní osmičky.

Reklama

Související témata: