Hlavní obsah

Omsk doma slavil vítězství, sezónu prodloužila i Kazaň

PRAHA

Pro hokejisty klubu Avangard Omsk ještě sezóna neskončila. Ve třetím zápase čtvrtfinále play-off ruské superligy porazili na vlastním ledě Metallurg Magnitogorsk 4:1 a snížili stav série na 1:2. Na jednom gólu Omsku se asistencí podílel Jaroslav Bednář, poslední branku zápasu vstřelil do prázdné branky Jaromír Jágr. Naději udrželi i hokejisté Kazaně v sérii s Jaroslavlí.

Foto: www.hawk.ru

Jaromír Jágr před brankou Magnitogorsku.

Článek

První dva zápasy série se odehrávaly v Magnitogorsku a Metallurg stoprocentně využil domácí prostředí ve svůj prospěch. Omsk proto musel v dalších zápasech bezpodmínečně vyhrát, pokud se nehodlal v sérii hrané na tři vítězné zápasy smířit s koncem sezóny.

Podaří se Omsku zvrátit sérii s Magnitogorskem?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Nervozita však na domácích nebyla příliš znát, už ve druhé minutě prostřelil hvězdného brankáře Nabokova Alexandr Popov. Jenže už v šesté minutě bylo rázem vyrovnáno, když hosté už po deseti vteřinách využili přesilovku za vyloučení Tverdovského. Pěrežogin ale ve 14. minutě dostal po přihrávce od Bednáře domácí zbovu do vedení a díky brance Sušinského o pět minut později odcházel Omsk do šaten s dvoubrankovým náskokem.

Ve zbytku zápasu už se vyznamenávali především oba brankáři se zkušenostmi z NHL - Norm Maracle a Jevgenij Nabokov. A to i přesto, že na obou stranách byla několikrát výhoda přesilové hry, hostující Fjodor Fjodorov dostal dokonce trest do konce zápasu. Dvě minuty před koncem ještě Magnitogorsk zkusil hru bez brankáře, ale Jaromír Jágr střelou do prázdné brány pečetil vítězství.

Prvním semifinalistou Dynamo Moskva

Prvním postupujícím do semifinále se stali hokejisté Dynama Moskva, kteří po dvou výhrách doma dokázali vyhrát i v Nižněkamsku a celou sérii vyhráli 3:0. V Nižněkamsku vyhráli 2:1, když góly vstřelili Dacjuk a Volkov. Pavel Rosa nebodoval.

Doslova na poslední chvíli ještě zachránili sezónu hokejisté Kazaně, jejíž kádr tvoří více jak z poloviny hokejisté se zkušenostmi z NHL. Přesto s Jaroslavlí prohráli oba zápasy na domácím ledě a třetí utkání v Jaroslavli je mohlo senzačně vyprovodit z dalších bojů.

Milionáře z Kazaně zachránil Heatley

Nakonec se tak ale nestalo, přestože v normální hrací době ani v prodloužení nepadl jediný gól. Zářili oba kanadští brankáři, na domácí straně Marc Lamothe, v dresu Kazaně Fred Brathwaite. Oba inkasovali až při samostatných nájezdech. Nejprve skóroval domácí Alexej Jašin a po neúspěchu Kovalčuka na druhé straně zvýšil na 2:0 Antropov.

Když z následného nájezdu trefil zkušený Kovaljov jen tyčku, vypadalo to s Kazaní velmi špatně. Jenže Tkačenko poté minul a Morozov snížil na 2:1. Na brankářích si pak vylámali zuby tři další střelci a Kozlov musel dát. Útočník Atlanty se nemýlil a trenéři museli sepisovat další pětice střelců. Z těch se nedokázal prosadit ani jeden a nesmírné drama pokračovalo dál. Trenér Kazaně Biljaletdinov pak poprvé mezi exekutory zapsal také kanadskou hvězdu Dany Heatlyho a ten nakonec rozhodl, když domácí Jašin napodruhé neuspěl.

Rusko - čtvrtfinále:
Omsk - Magnitogorsk 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)
Branky: 2. Popov, 14. Pěrežogin (Bednář), 19. Sušinskij, 59. Jágr - 6. Gladskich.
Stav série: 1:2.
Novokuzněck - Togliatti 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky: 25. Muratov - 17. Buturlin, 19. Bucajev, 57. Bojkov.
Stav série: 1:2.
Nižněkamsk - Dynamo Moskva 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Branky: 19. Sokolov - 17. Dacjuk , 19. Volkov.
Konečný stav série: 0:3.
Jaroslavl - Kazaň 0:1 po SN (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
Rozhodující nájezd: Heatley
Stav série: 2:1.

Hokejisté Zvolena vyhráli i druhý semifinálový zápas play off slovenské extraligy a v sérii vedou nad Košicemi 2:0. Dnešní duel měl zcela odlišný průběh než nedělní měření sil, v kterém si domácí poradili se soupeřem zcela jednoznačně, o jejich vítězství 3:0 tentokrát rozhodly až závěrečné minuty.

Vyrovnaný průběh prvních dvou třetin narušil vedoucím gólem zvolenský Cibuža až v poslední minutě druhé části hry. Košičtí pozorně bránili zvolenský první útok, složený z hráčů NHL, kteří byli v neděli k neudržení a rozhodli o výsledku 6:2. V dnešním zápasu se ale prosazovali jen velmi těžko.

Až necelé čtyři minuty před koncem utkání skóroval Zedník, který potvrdil druhé semifinálové vítězství svého týmu, a výsledek pak ještě třetím gólem přikrášlil Šechný. V úterý v 17:00 začne v Bratislavě semifinálový duel mezi Slovanem a Trenčínem.

Slovensko - semifinále:
HKm Zvolen - HC Košice 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky: 40. Cibuža, 57. Zedník, 60. Šechný. Rozhodčí: Beniač, Marušin - Tvrdoň, Pavlovič. Vyloučení: 10:8, navíc Plavucha (Zvolen) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4771.
Stav série: 2:0.

Hokejisté IFK Helsinky pod vedením nového trenéra Penttiho Matikainena dokázali poprvé ve čtvrtfinále finské ligy zvítězit nad týmem Lukko Rauma. Po výhře 4:3 v prodloužení snížili stav série, hrané na čtyři vítězné zápasy, na 1:2.

Kouč IFK poslal do třetí třetiny místo českého gólmana Tomáše Vokouna, který z 15 střel třikrát inkasoval, do branky náhradníka Jana Lundella a ten už další gól nepustil. Jeho kolegové v poli naopak v třetí části hry vyrovnali dvěma trefami na 3:3 a v druhé minutě nastavení rozhodl Arttu Luttinen.

Finsko - čtvrtfinále:
IFK Helsinky - Lukko Rauma 4:3 v prodl. (0:1, 1:2,
Branky: 27. Pirjetä, 44. O.Jokinen, 53. Kultanen, 62. Luttinen - 3. Niskala, 36. Pirnes, 38. Normio.
Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata: