Hlavní obsah

Jágr vybojoval Omsku pátý zápas, milionáři z Kazaně končí

MOSKVA

Hokejisté Avangardu Omsk vyhráli ve čtvrtfinálové sérii ruské ligy s Magnitogorskem i druhý domácí zápas a vynutili si rozhodující pátý duel na ledě Metallurgu. V dresu úřadujících mistrů se na výhře 4:2 výrazně podílel Jaromír Jágr, jenž jeden gól dal a na další dva přihrál. Sezóna už skončila pro ambiciózní klub z Kazaně, jenž měl v kádru mnoho hvězd z NHL.

Foto: www.hawk.ru

Jaromír Jágr před brankou Magnitogorsku.

Článek

Avangardu se tak zatím daří stejný kousek jako v loňském finále. V něm také s Magnitogorskem prohrával 0:2 na zápasy, nakonec se však radoval z mistrovského titulu díky výhře na samostatné nájezdy v rozhodujícím pátém duelu.

Jágr se dnes prosadil již v páté minutě, na začátku druhé části však svěřenci českého kouče Marka Sýkory vyrovnali. Fjodoru Fjodorovovi nahrál i trenérův jmenovec Petr. Do kabin šli ale klidnější hráči Avangardu, v 33. minutě se prosadil hrdina loňských nájezdů Bednář.

Vítězný gól vstřelil v sedmé minutě třetí části Zatonskij dvě sekundy po návratu Petra Sýkory z trestné lavice. Právě český vítěz Stanley Cupu však dokázal ještě zápas zdramatizovat, když pět minut před sirénou snížil. Definitivní pojistku stanovil v čase 59:45 nejproduktivnější hráč ruské ligy Sušinskij, jenž se po třech asistencích trefil do prázdné branky. Rozhodující pátý zápas se hraje ve čtvrtek na ledě vicemistra Magnitogorsku.

Kazani nepomohly ani velké nákupy a hvězdy

Sezóna již skončila pro hokejisty Kazaně, kterému k postup přes Jaroslavl nepomohly ani takové hvězdy jako Ilja Kovalčuk, Dany Heatley nebo poslední vítěz Stanley Cupu Vincent Lecavalier. Klub, jenž díky výluce v NHL investoval do kádru obrovské finanční prostředky, tak skončil už ve čtvrtfinále.

Stejně jako včera zápasu kralovali brankáři. Zatímco v předchozím utkání ale padaly branky pouze při samostatných nájezdech, tentokrát se fanoušci v Jaroslavli dočkali už na konci první třetiny. Šestnáct vteřin před první sirénou se po přihrávce Jašina trefil Gorochov.

Stejně nepozorní byli hráči Kazaně i v závěru druhé třetiny, když 23 vteřin před jejím vypršením skóroval český obránce Karel Rachůnek. Kazaň stále nemohla najít recept na kanadského brankáře Lamotha, překonal jej až Proškin při powerplay deset vteřin před koncem zápasu. Kazaň si ještě vzala oddechový čas, ale čas na vyrovnání byl už příliš krátký.

Rusko - čtvrtfinále:
Omsk - Magnitogorsk 4:2  (1:0, 1:1, 2:1)
Branky: 5. Jágr, 33. Bednář (Jágr), 47. Zatonskij (Jágr), 60. Sušinskij - 22. F.Fjodorov (Sýkora), 55. Sýkora.
Stav série: 2:2
Novokuzněck - Togliatti 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Branky: 8. Alexandrov, 33. Chlebnikov - 11. Buturlin, 15. Semin, 36. Vorobjev.
Konečný stav série: 1:3.
Jaroslavl - Kazaň 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 20. Gorochov, 40. Rachůnek - 60. Proškin.
Konečný stav série: 3:1.

Vynikající Miroslav Šatan rozhodl třemi góly o vítězství hokejistů Slovanu Bratislava nad Trenčínem v prvním semifinále slovenské extraligy. Svěřenci Miloše Říhy vyhráli 3:1, český gólman Libor Barta inkasoval až v poslední minutě při power play.

Šatan rozjel své galapředstavení už ve druhé minutě, kdy potrestal vyloučení českého obránce Heše. Domácí byli dál aktivnější, po deseti minutách při hře čtyři na čtyři vybojoval Cíger puk pro Šatana a ten si osamocen před brankou Dukly vychutnal gólmana Hálu. Ve druhé třetině se hosté ubránili i ve třech, ale ve 37. minutě znovu kapitulovali. Hráči Trenčína nestačili zblokovat Junasovu přihrávku zpoza branky a Šatan pohotově vstřelil třetí gól.

Slovensko - semifinále:
Slovan Bratislava - Dukla Trenčín 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky: 2., 12. a 37. Šatan - 60. Huževka. Rozhodčí: Beniač - Marušin, Junek - M. Novák. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. Diváci: 8150 (vyprodáno).
Stav série: 1:0.

Hokejisté IFK Helsinky jsou ve čtvrtfinále finské ligy před vyřazením. Tým z hlavního města, od nějž byl před třetím duelem odvolán zkušený kouč Hannu Aravirta, prohrál čtvrtý zápas na ledě Raumy 0:2 a v sérii na čtyři vítězná utkání prohrává 1:3.

V brance IFK odchytal celý zápas Jan Lundell, jenž v pondělním zápase vystřídal Tomáše Vokouna. Hrdinou byl však na druhé straně Dwayne Roloson, který zlikvidoval všech 37 pokusů střelců IFK.

Ve zbylých třech sériích je stav 2:1, blíž k semifinále mají mužstva Kärpätu Oulu, Jokeritu Helsinky a Hämeenlinny. Na její výhře 4:1 nad TPS Turku se asistencí podílel Vladimír Sičák.

Finsko - čtvrtfinále:
Lukko Rauma - IFK Helsinky 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky: 52. Larouche, 53. Junilla.
Stav série: 3:1.
Kärpät Oulu - Tappara Tampere 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 32. Myllykoski.
Stav série: 2:1
Jokerit Helsinky - Ilves Tampere 7:1 (2:0, 1:0, 4:1)
Branky: 11., 17. a 35. Jantunen, 44. Metropolit, 46. Filppula, 55. Campbell, 56. Varis - 45. Hyvönen.
Stav série: 2:1
Hämeenlinna - TPS Turku 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)
Branky: 54. a 59. Rita (na první Sičák), 26. Lahti, 52. Laamanen - 45. Hulkkonen.
Stav série: 2:1

Reklama

Související témata: