Hlavní obsah

Trenér Rosu pořádně naštval, ale zabralo to

MOSKVA

Jediný český hokejista si zahraje ve finále ruské superligy. Útočník Dynama Moskva Pavel Rosa se v semifinále podílel na vyřazení obhájce titulu z Omsku, jemuž nepomohla ani přítomnost Jaromír Jágra, a ve finále se bude snažit rozbít defenzivu Toljatti. "Lada je asi jediný tým, který nás dokázal porazit s nulou," přemítá před startem finále v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.dynamo.ru

Pavel Rosa

Článek

Čekal jste, že se vaše Dynamo jako vítěz základní části střetne ve finálové sérii právě s Ladou Toljatti? Na favority byly pasovány spíš Kazaň, Jaroslavl nebo Omsk. Už během sezóny jsem tvrdil, že se nejvíc obávám právě Toljatti. V základní části jsme s nimi měli nejhorší bilanci. Naposled jsme tam prohráli 1:2 v prodloužení, předtím dokonce 0:4 doma. Lada je asi jediný tým, který nás dokázal porazit s nulou.

Jaroslav Bednář z Omsku popsal hru Toljatti jako ,dobytčárnu'. Sekání, hákování, držení. Jste na to připraveni? Samozřejmě se na jejich styl nikdo netěší. Mají to postavené na tvrdé defenzívě. Musíme být psychicky silní, abychom neopláceli a nebyli pořád vylučovaní.

V anketě deníku Sport Expres 80 procent dotázaných, včetně Pavla Patery, Tomáše Vlasáka nebo Vladimíra Vůjtka st., tipuje na mistra Dynamo. Přijímáte roli favorita? Co jsem slyšel, tak lidi v Rusku očekávají vyrovnanou sérii. Obecně se ale tvrdí, že máme lepší útočnou fázi. Měli bychom na finského gólmana Lady Markkanena něco vymyslet.

Vám osobně se semifinálová série proti Omsku povedla, proč jste vlastně nenastupoval ve čtvrtfinále proti Nižněkamsku? Posledních patnáct zápasů základní části se mi nedařilo, najednou jsem se nedokázal prosadit. První utkání play-off mi sice celkem vyšlo, ale znovu jsem neudělal žádné body. Druhý den trenéru Krikunovovi došla trpělivost a přeřadil mě do pátého útoku. Samozřejmě jsem se naštval, protože tohle se nejproduktivnějšímu hráči mužstva nedělá nikde na světě.

Měli jste s koučem dohodu, že si ve čtvrtfinále odpočinete a pak naskočíte do hry? Vůbec ne, já za Krikunovem nešel. Asi mě chtěl vyprovokovat, abych se pěkně naštval. To se mu vážně podařilo. (smích). Ale zabralo to.

Taktika Dynama v semifinále byla postavena na střežení Jágra. Myslíte, že Omsk na něj spoléhal až příliš? Když Jágr rozhodl poslední zápas ve čtvrtfinále s Magnitogorskem, bylo nám jasné, že pokud ho neuhlídáme, nemáme šanci. Dávali jsme si pozor hlavně na jejich přesilovku, aby neměl šanci střílet nebo přihrávat od pravého kruhu. Takhle se proti nám už v sezóně trefil.

Hodně se mluvilo o gólu, který rozhodl třetí zápas. Omští si přáli, aby byl duel dokonce opakován. Myslíte, že to byl zlomový moment série? Oni sice tvrdili, že to nebyl gól, ale tyčka, jenže v tu chvíli bylo na stadiónu hrobové ticho a nikdo zvuk tyčky neslyšel. Ani hráči na ledě nijak neprotestovali. Spíš to byla akce vedení, které se nehodlalo smířit s tím, že jsou krůček od vyřazení.

Promluvil jste si po semifinále s českými protivníky Jágrem a Bednářem? My se tolik neznáme, takže došlo jen na podání ruky.

V Čechách se každý postup bouřlivě slaví, byli jste vyřazení Omsku také někde zapít? Kdepak, radost byla jen na ledě. Nejvíc to ale těšilo naše vedení. Vyřadit Omsk jako obhájce titulu, evropského klubového šampióna a navíc s Jágrem, to bylo prostě něco speciálního. V Rusku je ohromná rivalita mezi šéfy klubů, takže majitelé byli opravdu nadšení.

Jste jediným českým hokejistou ve finále ruské ligy, není vám líto, že v Dynamu nevydržel Martin Havlát, který ukončil své působení v Moskvě po dvou měsících? Myslím, že by nám Martin ještě pomohl, ale důvody jeho odchodu neznám. Nemůžu soudit.

Havlát je teď na přípravném kempu české reprezentace. Co vy, čekáte na telefon kouče Růžičky? Na šampionát do Vídně bych se podíval rád. Když mi po finále zavolají a já budu cítit šanci se do týmu probojovat a ne jen zaplnit místo v přípravě, tak strašně rád přijedu.

Reklama

Související témata: