Hlavní obsah

Gólmani nepovažují finále za svůj duel

PRAHA

Jsou prakticky stejně staří a stojí před nejdůležitějšími zápasy kariéry. Strážci svatyně hokejistů pražské Slavie Romanu Málkovi je pětadvacet, pardubický brankář Adam Svoboda je o pouhé čtyři měsíce mladší.

Článek

Gólmanům připadá klíčová role v play off, ve finále extraligy zejména. Teď ten lepší z nich pomůže svému mužstvu vychytat titul. "Nemluvili jsme spolu, já na Svobodu ani nemám nové telefonní číslo. Už se ale na utkání moc těším a zatím zůstávám klidný," říká Málek.

"Napětí se dostaví až těsně před zápasem. Jako duel s Málkem to však neberu, i když se známe už od dorostu. Potkali jsme se v mládežnických výběrech, společně jsme přišli i do národního týmu," doplňuje brankář Pardubic.

Únavu brankáři popírají

Také Málek se víc než na Svobodu soustředí na útočníky soupeře: "Mým úkolem je chytat střely protivníka, nikoli sledovat, jak chytá druhý gólman." Shodně odmítají i vyčerpání z náročného programu play off.

"Únava z člověka rychle vyprchá, pokud se vyhrává," tvrdí Málek. "Pár dnů odpočinku pomohlo, šlo hlavně o psychickou rehabilitaci, teď jsme připraveni vtrhnout na soupeře. Postupem do finále z nás spadla veškerá nervozita, už můžeme hrát více v klidu," prozrazuje Svoboda.

Série o titul, hraná znovu na 4 vítězství, začíná v sobotu v Pardubicích. "Před vyprodanou halou se cítíme hodně silní. Pomáhají nám fantastičtí diváci, soupeři jsou u nás obvykle trochu zaraženější. Nesmíme se ale nechat vybláznit k nezodpovědné hře," uvažuje Svoboda.

"Poprvé v letošním play off začínáme sérii venku, ale na druhou stranu jsme ještě na ledě soupeře ani jednou neprohráli. Snad nám to vydrží," prohlašuje Málek a dodává: "Před takovým publikem jako tam se hraje každému dobře. A jestli na mě budou fanoušci soupeře pokřikovat? Tím lépe. Nadávky mě vždycky vyburcují."

Rozhodnout můžu každá chyba

Slávisté podle Svobody hrají stejně dobře doma jako venku. "Spoléhají na kvalitní obranu a smrtící brejky, pro něž mají i vhodné typy hráčů. Dokáží vyhrávat i díky Málkovi na jeden či dva góly. Určitě to bude úporný boj, který může rozhodnout každá chybička. Proto musíme především dobře bránit. Rozhodující bude momentální forma, štěstí a to, kdo udělá méně chyb," přemýšlí.

Málek také skládá poklonu celku soupeře. "Pardubice mají už tři roky téměř stejné mužstvo, hlavně doma jsou nebezpečné. Z jednotlivců vyčnívají vynikající bruslař Petr Sýkora s nesmírně šikovným technikem Lubinou, ale to neznamená, že bych se jich bál," ujišťuje. Svoboda má podobný pocit: "Neexistuje hráč, z něhož bych měl strach, ale na šikovné hráče Slavie schopné zakončit si určitě dám pozor."

Tipovat ani jeden z nich nechce, oba však doufají ve čtyři vítězství svého mužstva potřebná k titulu. "Play-off se hraje tvrdě vždy, jde o všechno. Pak záleží na tom, jak na důraznou hru zareaguje soupeř.

Buď ji přijme a nebo se jí nechá rozhodit a začne brečet. Lepší je hrát a nehledět na okolí, na nepřízeň rozhodčích. Nemá cenu přijít po utkání do kabiny a začít si stěžovat na rozhodčí, to mi přijde trapné

Reklama

Související témata: