Hlavní obsah

Trenér Říha nad nabídkou Voskresensku ještě váhá

Český hokejový trenér Miloš Říha má namířeno do Voskresensku. Šestačtyřicetiletý kouč, který letos dovedl k titulu ve slovenské extralize Slovan Bratislava, v Rusku jednal, ale podle svých slov se ještě rozhoduje. Oficiální internetové stránky Voskresensku přitom uvedly, že se klub s Říhou již na angažmá dohodl.

Článek

Kouč se dnes odpoledne vrátil z dvouapůldenní návštěvy Moskvy a informace jej překvapila. "Zatím jsem nic nepodepsal, dokonce jsme se ani nebavili o podmínkách případné spolupráce. Obě dvě strany si vzaly čas na rozmyšlenou," řekl Říha ČTK. Naznačil jen, že on sám by uvažoval o ročním kontraktu. Rozhodnout by se mělo do dvou týdnů. Vedení klubu prý zatím jen zjišťovalo, jestli by měl novopečený slovenský mistr o práci zájem.

A na tuto otázku neměl ani samotný Říha jednoznačnou odpověď. V představách o své budoucnosti totiž nejvýš staví návrat do Pardubic. "Ale jsem realista, takže to asi padá," uvedl. Teprve pak uvažuje o dobývání neznámých končin. "Chci jít dál, za velkou výzvou. A také mě láká finanční hledisko," přiblížil dva svody ruského angažmá. V tuto chvíli ale zůstává koučem Slovanu, kde má ještě opci na další sezónu. "Je to moje nová láska," říká o svém stávajícím klubu. Rozhodne rodinná rada

Klauzule ve smlouvě Říhovi dávala v případě lukrativní nabídky možnost odejít. Bratislavskému klubu pomohl úspěšný kouč k titulu už v roce 2002, poté zamířil do Pardubic, které vedl následující dvě sezony. Po loňském nečekaném vyřazení Východočechů ve čtvrtfinále extraligy ale odešel opět na Slovensko.

Hodně bude záležet na rodinné radě. Bez jejího svolení by prý nikam nešel. "Z Bratislavy to není domů tak daleko jako z Moskvy," nastínil Říha úskalí případného angažmá. "Jestli nakonec vyhraje kariéra, to opravdu nedokážu odhadnout."

Slovan s Říhou nadále počítá

Manažer Slovanu Maroš Krajči pro televizi TA3 řekl, že Říhu nadále považují za trenéra bratislavského týmu. Vedení klubu rovněž čeká, jak se trenér rozhodne. V odchodu mu prý ale Slovan bránit nebude. Krajči připustil, že už mají dva kandidáty na Říhovo místo.

Voskresensk letos obsadil v ruské lize devátou příčku, první, z níž se nepostupuje do play off. Říha byl pro klub hlavním kandidátem na trenérský post. Gubernátor Moskevské oblasti Boris Gromov se podle ruského tisku rozmýšlel mezi ním a dvěma ruskými odborníky.

Podle ruských médií by se měl Říha do Voskresensku vrátit, aby se seznámil s týmem. Ten se o víkendu utká v přípravných zápasech s ukrajinskou reprezentací a mužstvo povede Gennadij Korotějev, dosavadní asistent odcházejícího kouče Vladimira Mariničeva.

V případě dohody bude pátým českým koučem v superlize

Říha se může stát pátým českým trenérem v superlize. V minulosti v ní působili Vladimír Vůjtek, který dovedl Jaroslavl ke dvěma titulům, Ivan Hlinka, Radim Rulík a naposledy Marek Sýkora. Pro příští sezonu ruské soutěže je Říha zatím jediným zástupcem české trenérské školy.

Reklama

Související témata: