Hlavní obsah

Útočník Leška bude hrát ve švédském Södertälje

Český hokejista Petr Leška bude působit ve švédském Södertälje. Devětadvacetiletý centr, který minulý týden předčasně ukončil angažmá v Petrohradu, se dohodl se semifinalistou uplynulého ročníku Elitserien na ročním kontraktu. Södertälje dal v závěrečném rozhodování přednost před návratem do Zlína a nabídkou z Pardubic.

Foto: archiv

Petr Leška.

Článek

"Zatím je to na rok. Jsme s klubem domluveni, že po Vánocích nebo v lednu budeme jednat o případném prodloužení smlouvy," řekl ČTK Leškův zástupce Robert Spálenka. "Petr se k mužstvu připojí příští týden na soustředění v Rakousku a potom s ním už odcestuje do Švédska," dodal agent ze společnosti Sportinvest.

Hned po ukončení kontraktu v Petrohradu se Leškovi ozvalo jedenáct klubů a devětadvacetiletý nejproduktivnější hráč extraligy z ročníku 2001/02 pak zúžil výběr na čtyři z nich. Později z jeho rozhodování vypadla Lulea, vedená bývalým reprezentačním koučem Slavomírem Lenerem. Působení v Petrohradu prý Leška ukončil z rodinných důvodů a kvůli odlišné herní koncepci týmu, než jakou očekával.

Před návratem do extraligy však dal přednost další zahraniční štaci. "Po devíti letech v české extralize jsem chtěl zkusit zase něco jiného a trochu si odpočinout. Proto jsem byl rozhodnutý odejít spíš do Švédska," vysvětlil Leška na serveru hokej.cz, proč dal Skandinávii přednost před Zlínem a Pardubicemi. Södertälje o něj stálo už tři roky a mateřský Zlín tentokrát neuspěl. "My jsme Petrovi nabízeli tříletou smlouvu, vůbec nejvyšší v historii zlínského hokeje," řekl tiskový mluvčí Zlína Přemysl Vícha.

Ve Švédsku hrál Leška v juniorském věku v sezoně 1992/93 za Rögle, potom působil v nižší zámořské lize v týmu Flint. Od roku 1995 hrál nepřetržitě v české extralize, převážně za Zlín. Za tu dobu má na kontě 559 zápasů, z toho jen 76 rozdělil mezi další dvě působiště v tuzemsku Plzeň a Spartu. Nasbíral 436 bodů za 150 branek a 286 asistencí, loni získal se Zlínem mistrovský titul.

Reklama

Související témata: