Hlavní obsah

Ruská superliga bude rychlejší a bojovnější, míní Rosa

Rychlejší a bojovnější bude v novém ročníku ruská hokejová liga, míní český útočník Pavel Rosa, hrající druhým rokem v modrobílém dresu moskevského Dynama. Po odchodu více než čtyř desítek ruských hráčů do obnovené NHL se výrazně změnilo složení týmů. Jen v mistrovském Dynamu ukončilo smlouvu 17 hráčů, které nahradí mladší hokejisté.

Foto: www.dynamo.ru

Pavel Rosa

Článek

"Celá superliga bude hodně omlazená, proto bude rychlejší a bojovnější. Zároveň ale bude více chyb, což by mohlo vést k více gólům," míní Rosa, který smlouvu s Dynamem prodloužil už loni prosinci.

Hráči, kteří opustili Dynamo, šli podle Rosy především za lepšími nabídkami. Někteří do jiných ruských klubů, jiní do zámoří. "Využili nabídky, že jsme vyhráli mistra. Omsk a Kazaň si vzaly sedm nebo osm hráčů," řekl ČTK Rosa. Pět hokejistů z Dynama - Afinogenov, Samsonov, Frolov, Markov a Ovečkin - odešlo do zámoří.

Kolem Rosy kroužili Carolina a Montreal

Také českého útočníka se prý pokusily přetáhnout zámořské kluby. "Jen jsem slyšel, na konci sezony, že Carolina měla zájem. Chtějí postavit nové mužstvo. Nic konkrétního na papíře jsem ale neviděl," uvedl Rosa. Zájem projevil i Montreal, ale Rosa se rozhodl pro Rusko.

"Samozřejmě by se mi chtělo (do zámoří), ale asi jen za lepším životním stylem, za hokejem ani tak ne," prohlásil osmadvacetiletý útočník. Ruský hokej se mu líbí a baví ho. "Je techničtější a zábavnější než v Americe, kde jak NHL, tak AHL jsou ligy, kde si rozhodčí hodí puk a hráči se o něj perou. Tady se hodí puk a začíná organizovaná hra o to, kdo ho vstřelí do branky," řekl hráč, který který si v minulosti zahrál NHL v dresu Los Angeles Kings.

Překvapil ho odchod Dacjuka

Po odchodu Jaromíra Jágra z Omsku nezůstalo v Rusku mnoho hokejových hvězd. Fanoušci Avangardu budou chodit na Pavla Dacjuka, v Dynamu zase potáhne Maxim Sušinskij, míní Rosa. Přestup Dacjuka z Dynama do Omsku byl pro českého hráče překvapením.

"Když bylo Dacjukovi 16 let, náš trenér Krikunov trénoval v druhé lize. Dacjuk si v létě zranil koleno a nikdo ho nechtěl. On si ho vzal, léčil ho celý rok. Dacjuk mu jakoby dluží. Tak nevím, jestli mu to trenér odsouhlasil," prohlásil český hokejista.

Dynamo má šanci titul obhájit

Dynamu dává Rosa šanci i v nové sezoně, i s mladými hráči má prý šanci obhájit titul. "V přípravných utkáních jsme hráli velmi dobře. Když budou všichni zdraví, máme šanci," uvedl. Velkou zásluhu na úspěších přikládá trenérovi Vladimiru Krikunovovi - má prý schopnost donutit hráče vydávat maximum. Příkaz k obhajobě titulu ale prý zatím nevydal.

"Zatím panuje euforie z minulého roku. Vyhrát pohár je v Rusku velká věc. Až se nepovede první zápas, na všechno se zapomene a trenér začne připomínat, že už nejsme šampioni, že začala nová sezona," řekl Rosa s úsměvem. Letní přípravu strávil na kole a v posilovně, kam s ním pravidelně chodí i jeho kanadská manželka.

Reklama

Související témata: