Hlavní obsah

Do Pardubic zavítala trofej pro vítěze Supex Six

PARDUBICE

Stříbrná trofej pro vítěze hokejového turnaje mistrů Super Six zavítala při svém turné po šesti nejlepších evropských zemích do Pardubic. Český mistr o ni bude bojovat na začátku ledna příštího roku v Petrohradu a jeho fanoušci budou moci spatřit originál "The Silver Stone Trophy" v 16:00 při hráčské autogramiádě před obchodním domem Grand a v pátek při extraligovém duelu s Kladnem.

Článek

"Nikdo z nás se s trofejí nebude fotit ani se jí dotýkat. Je to ze sportovně pověrčivých důvodů," řekl generální manažer Zbyněk Kusý na dnešní tiskové konferenci v Pardubicích. Trofej v pátek před zápasem s Kladnem uvidí hráči na ledě i v útrobách stadionu. Hokejisté se při nástupu na led také představí v nových dresech, v nichž budou hrát v Petrohradu. Obsahují kombinace klubové bílo-červené barvy a znaky, reklamy na nich chybějí.

Vítěz získá 315 tisíc franků

Pardubice do turnaje, který začne 5. ledna, vstoupí ve skupině nazvané po ruské legendě Alexandru Ragulinovi o den později proti Slovanu Bratislava a hned následující den je čeká Dynamo Moskva. Nejlepší z této trojice postoupí do finále proti jednomu z tria Kärpät Oulu, Davos a Frölunda, které bylo nalosováno do divize Ivana Hlinky. Hrát se bude o 700 tisíc švýcarských franků, přičemž vítěz získá 315 tisíc a druhý tým 175 tisíc franků.

"Originál trofeje převezme vítěz Super Six 9. ledna. S trenérem Pardubic Vladimírem Martincem jsme se shodli na tom, že k tomu stačí třikrát vyhrát," prohlásil dobře naladěný ředitel propagace a marketingu mezinárodní federace IIHF Kimmo Leinonen. "Na základě toho, že se do turnaje kvalifikují mistři nejlepších evropských zemí, bude možné tvrdit, že vítěz bude nejlepším mužstvem v Evropě," dodal ředitel turnaje Federico Saviozzi. Vítěz pak obdrží od IIHF repliku trofeje stejné velikosti.

Posily na turnaj nepřipadají v úvahu

Pardubický klub musí stejně jako ostatní celky do 15. prosince uzavřít soupisku pro Super Six a může nahlásit na IIHF třicítku hráčů. Pro turnaj mohou kluby použít dvacet hráčů do pole a dva brankáře. Speciální posílení pro turnaj tak nepřipadá v úvahu. "Pokud k nám někdo přijde před polovinou prosince, bude u nás hrát minimálně do konce sezony," řekl Kusý.

Pardubický klub se nyní pohybuje v domácí soutěži na hranici osmičky pro play off a nedaří se mu podle představ. "Věřím, že se mužstvo postupem času zvedne," doplnil Kusý. "Všichni se těšíme. Jsme zvědaví na porovnání našeho a zahraničního hokeje," řekl kapitán Tomáš Blažek.

Martinec pojede na Slovan, Dynamo přijede do Čech

Kouč Vladimír Martinec se chystá soupeře ze základní skupiny sledovat. "Na konci listopadu se vydáme do Bratislavy na Slovan. Dynamo Moskva se zase bude připravovat v České republice v době reprezentační pauzy," podotkl Martinec.

Do dějiště turnaje odcestuje Moeller ve čtvrtek 5. ledna speciálem z Pardubic. "Vzhledem k olympiádě a mistrovství světa je termínová listina nabitá. My budeme hrát ještě v úterý extraligu se Slavií, ve čtvrtek odletíme do Petrohradu, kde nás čekají minimálně dva zápasy. V neděli letíme zpátky a v úterý už zase hrajeme ve Zlíně," popsal Kusý. "Naše náklady bez prémií pro mužstvo se vyšplhají asi na čtyři až pět milionů," popsal finanční náročnost účasti na Super Six.

V plánu je souboj vítěze s držitelem Stanley Cupu

Mezinárodní hokejové federace sní o tom, že v budoucnu bude hrát vítěz Super Six s vítězem Stanleyova poháru. "Snažíme se o tom jednat. Zatím ale není jisté, kdy by se takový zápas hrál, ani formát tohoto duelu. Předpokládáme ale, že by se začalo v Severní Americe. Nejlepší by bylo, kdyby se pořadatelství po roce střídalo," dodal Leinonen.

Reklama

Související témata: