Hlavní obsah

Kluby ještě nedostaly peníze z NHL, IIHF problém řeší

Evropské kluby se zatím nedočkaly peněz za své hokejisty, kteří zamířili do zámořské NHL. Podle nové smlouvy mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL přitom měly dostat první splátku do třiceti dnů od podpisu hráčova kontraktu. Ze zámoří sice peníze odešly, ale zůstávají jen na účtu IIHF. Ta vše vysvětluje nesrovnalostmi se seznamem odcházejících hráčů.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek (vpravo) i generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý nejsou spokojeni se smlouvou mezi NHL a IIHF.

Článek

Přestupní termín přitom skončil 24. srpna. "Zástupci IIHF právě nyní přijeli z New Yorku, kde jednali. Neznám zatím nové detaily, ale problém je v seznamu hráčů, kteří odešli. My máme jiný od klubů z NHL a jiný od těch z Evropy. Musíme je dát dohromady," řekl ředitel pro propagaci a marketing IIHF Kimmo Leinonen na dnešní tiskové konferenci v Pardubicích.

"Rozumíme klubům, že potřebují peníze co nejdříve. Musíme mít ale upřesněný seznam, abychom peníze dali jednotlivým federacím, které je přerozdělí mezi kluby," doplnil.

Se smlouvou mezi NHL a IIHF souhlasily evropské hokejové mocnosti s výjimkou Ruska, které si případné odchody svých hráčů do zámoří řeší samo. Česká strana se ke kontraktu nejdříve stavěla také odmítavě, ale nakonec většina klubů při hlasování Asociace profesionálních klubů souhlasila.

Pardubice se dožadují spravedlnosti

K největším odpůrcům patřil mistrovský Moeller Pardubice v čele s generálním manažerem Zbyňkem Kusým. Východočeský klub se stále nechce smířit s odchody Petra Průchy do New Yorku Rangers a Petra Sýkory do Washingtonu, kteří měli ještě na východě Čech platnou smlouvu.

Kontrakt mezi IIHF a NHL sice odchod takových hráčů umožňuje, ale pardubický klub situaci stále řeší s právníky a navíc se mu nelíbí, že konečná podoba smlouvy byla přijata až v polovině října, tedy po odchodu hráčů do zámoří.

Kusý byl loajální ke klubu

Kusý mezitím přišel o svou pozici v marketingové komisi IIHF. "My jsme do smlouvy s NHL navrhli nějaké věci, které ostatní země nadšeně přivítaly, protože to pro ně znamenalo další peníze. Někomu se to ale v Curychu nelíbilo. Je to ale jeho věc. Český svaz ledního hokeje s tím nesouhlasí, jeho předseda Kulhánek poslal i protestní dopis," vrátil se Kusý k několik týdnů staré kauze. "Já jsem ale věděl, že budu moct být buď loajální k vyjednávačům, nebo klubu, který mě platí," dodal Kusý.

Reklama