Hlavní obsah

Stavjaňa krotí očekávání fanoušků Nitry toužících po titulu

MARTIN

Českému trenérovi hokejistů Nitry Antonínu Stavjaňovi se ve slovenské extralize daří. Jeho mužstvu patří první místo v tabulce, o které se v minulosti přetahovala pouze "velká čtyřka" Slovan Bratislava, Zvolen, Trenčín a Košice. Očekávání fanoušků, kteří touží po mistrovském titulu, ale Stavjaňa krotí. Připomíná, že sezóna je dlouhá a Nitra nemá tak silný kádr, takže se zřejmě nevyhne zakolísáním.

Článek

Důkazem byla třeba úterní porážka 2:3 na ledě posledního Martina. "Cílem před sezonou bylo vylepšit postavení z loňska. Měli bychom se tedy v tabulce pohybovat do čtvrtého místa a vybudovat si takovou pozici, abychom se v play off dostali minimálně do semifinále. Zatím se nám to daří plnit," řekl Stavjaňa v úterý ČTK. "Liga je však dlouhá, silné týmy jako Košice či Zvolen srovnávají krok a dotahují bodovou ztrátu," dodal.

Trenér si pochvaluje, že mužstvu vyšel zejména úvod extraligy, kdy poráželo i soupeře zvučných jmen. Bylo prý ale jasné, že Nitra nemůže být tak suverénní celou sezonu a nevyhne se ani zaváháním. Čas od času tak musí první místo přenechat svému prozatím největšímu pronásledovateli z Popradu, který vede další Čech Ladislav Svozil.

V Nitře má Stavjaňa čtyři české svěřence

"Nechci snižovat výkony nitranských hráčů, jejich umění. Jsou to velmi dobří hokejisté, ale mužstvo je výborné jenom tehdy, když to jako celek všechno do sebe zapadá a všichni hráči správně fungují. Tohle udržet je nesmírně složité. Vypadne jeden dva hráči a celé se to bortí," uvedl Stavjaňa.

Nitra využívá služeb čtyř českých krajánků. Miláčkem ochozů je již druhou sezonu brankář Michal Fikrt, který v sobě na ledě nezapře showmana. "V létě měl výpadek, protože byl po operaci kolena. Začátkem sezony byl ve velmi dobré formě, nyní je to trošku rozkolísané. Nikdo ale nepochybuje o tom, že by měl zastávat roli jedničky," řekl Stavjaňa.

Po několika letech ve slovenské extralize vyzrál útočník Martin Vozdecký, jehož silnou zbraní je koncovka. Na slovenských stadionech už nějaký čas bruslí i další forvard Albín Podstavek, který má podle Stavjani obrovské fyzické dispozice. Patří však mezi psychicky labilnější hráče, a proto se mu jeho velký potenciál nedaří dostatečně prodat.

Čerstvou posilu Nitry Mojmíra Musila označil Stavjaňa za matadora, srdcaře a bojovníka. "Umí hrát pozičně, hlavně pro play off je tento typ hráče důležitý. Ve vypjatých situacích se nezblázní, dovede si zachovat chladnou hlavu," ocenil bývalý reprezentant svého svěřence.

Sehnat obránce je těžké

Nitře by se ještě hodil aspoň jeden kvalitní obránce, Stavjaňa ale zatím neví, kde ho vzít. Po zkušených becích je totiž sháňka ve slovenských i českých extraligových klubech. "Jsem zvědav, kde takové hráče vykouzlíme," pousmál se trenér.

Někdejší asistent trenéra českého národního týmu a bývalý kouč Vsetína či Zlína sice pozorně sleduje také českou extraligu, ale o tom, zda se se do ní jednou vrátí, zatím neuvažuje. Smlouvu prý vždy podepisuje pouze na rok, u jednoho týmu podle něj může trenér vydržet maximálně dvě nebo tři sezony. Všechno je podle něj věcí poptávky a nabídky, nyní má však Stavjaňa rozdělanou práci v Nitře.

Reklama

Související témata: