Hlavní obsah

Záhrobská bodovala i ve třetím závodě

"Vyhrát Světový pohár, to je náš cíl!" netají se vysokými ambicemi Petr Záhrobský, otec a trenér lyžařky Šárky Záhrobské, která svým čtrnáctým místem v nedělním slalomu v rakouském Semmeringu potvrdila svou pozici mezi světovou závodnickou elitou. V průběžném pořadí slalomu SP drží sedmnáctou příčku.

Foto: ČTK

Chorvatka Janica Kosteličová vyhrála slalom v Semmeringu s více než sekundovým náskokem.

Článek

"Byl to pro nás zlomový závod, zatím nejtěžší - 190 metrů převýšení, patnáct tisíc diváků," popsal Záhrobský v rozhovoru pro ČTK. "Byl to moc dobrý výkon, jsem spokojený," přiznal. Dnešního umístění si Záhrobský cení více, než pátého místa z experimentálního vyřazovacího slalomu v Sestriere. "Její výkon snese superlativy," chválil svou svěřenkyni, netajil se ale tím, že mají s dcerou vyšší ambice. "Vyhrát Světový pohár," řekl rozhodně. "Možná to bude trvat rok, možná ještě čtyři, jednou se to ale povede," věří. Záhrobský si pochvaloval, že poprvé v kariéře měla jeho svěřenkyně k dispozici profesionální realizační tým. Před oběma jízdami se o ni staral kondiční trenér Josef Šilhavý, Záhrobskému pomáhal asistent Ondřej Čech. Výborných výkonů Záhrobské, která dokázala v prosinci bodovat ve třech závodech, si podle jejího otce všimli i trenéři dalších lyžařek. "Hodně lidí už nám gratulovalo," pochlubil se. "Česká republika má konečně top lyžařku," poukázal na 17. místo své dcery v průběžném pořadí slalomu Světového poháru. Další program má Záhrobská jasný. Za týden, 4. a 5. ledna, ji čekají další dva závody Světového poháru, startovat by měla v obřím slalomu i slalomu v Bormiu.

Kosteličová zcela suverénní

Závod, který dokončilo jen jednadvacet lyžařek, vyhrála s více než sekundovým náskokem Chorvatka Janica Kosteličová před Francouzkou Christel Pascalovou a Italkou Nicole Guisovou. Záhrobská zvládla dobře už první kolo, i když se před ni dostalo několik závodnic s vyššími startovními čísly. Na postup do druhého kola to ale stačilo. Druhé kolo zajela česká lyžařka s větší razancí a risk se jí vyplatil. Ve střední pasáži sice na okamžik ztratila rovnováhu poté, co se jen těsně vešla do branky, ale v cíli z toho byl nakonec osmý nejlepší čas druhého kola. Za v té době vedoucí Rakušankou Elisabeth Görglovou zaostala o pouhou setinu sekundy. Kosteličová dnes nepřipustila překvapení a upevnila se vedení ve Světovém poháru. Favorizovaná Chorvatka stanovila už v prvním kole laťku vysoko a do druhého šla s náskokem více než čtyř desetin sekundy. Jejímu času se nejvíc přiblížily Francouzka Christel Pascalová-Saioniová a Rakušanka Marlies Schildová, kterou Ante Kostelič považuje za největší konkurentku své dcery. Francouzka nakonec udržela druhé místo, zatímco vycházející hvězda domácí reprezentace udělala chybu a skončila šestá.

Reklama