Hlavní obsah

Švédka Martinová si zachytá mezi muži

Švédská hokejová brankářka Kim Martinová si jako druhá žena v historii zachytá v mužské profesionální soutěži. Devatenáctiletá hrdinka stříbrného týmu z nedávných olympijských her v Turíně se postaví ve středečním zápasu druhé ligy do branky Malmö proti Boforsu.

Článek

Martinová se skvělým výkonem v semifinále olympiády proti USA postarala o jedno z největších překvapení her. Po výhře 3:2 po samostatných nájezdech nad favorizovanými úřadujícími mistryněmi světa dosáhly Švédky historického úspěchu. A to i přesto, že ve finále podlehly Kanadě.

Martinová byla zvolena nejlepší brankářkou turnaje a dostala se i do týmu All Star. Na olympiádě se prý inspirovala filmem 'Zázrak', který zachytil senzační zisk zlata amerických amatérů na ZOH v roce 1980 v Lake Placid.

Malmö vede tabulku Allsvenskan a má jistou účast v šestičlenné baráži o postup do nejvyšší soutěže, stejně jako třetí Bofors. V dresu Malmö budou svědky historické události i české posily David Moravec a Martin Štěpánek.

Jako jediná brankářka se dosud představila v soutěžních utkáních mezi muži Kanaďanka Manon Rheaumeová, která v roce 1992 nastoupila za Atlantu Knights v nižší IHL. Tehdy měla profesionální kontrakt s Tampou Bay a nastoupila předtím i v přípravném utkání NHL proti St. Louis. Potom působila v nižších soutěžích.

V poli se mezi muži prosadila v roce 2003 do třetí a potom i druhé nejvyšší soutěže její krajanka Hayley Wickenheiserová, která hrála za finský klub Salamat.

Reklama

Související témata: